Lucid a dezvăluit noul Air Sapphire, cel mai puternic sedan electric din lume: peste 1.200 CP!

Autor: Mihai Morcovescu 22 aug. 2022 Știri auto

Producătorul american de automobile electrice Lucid Motors a dezvăluit cea mai puternică versiune a electricului Air, denumită Sapphire. Noul model a fost prezentat publicului în cadrul „Monterrey car Week” ca rival direct pentru Tesla Model S Plaid.

Noul Air Sapphire folosește trei motoare electrice, care livrează împreună peste 1.200 CP. Compania californiană susține că acesta este cel mai puternic sedan cu emisii zero de serie de pe piață. În același timp, americanii susțin că este și cea mai potentă limuzină produsă vreodată.

Cu același prilej, constructorul de peste Ocean înființat propria divizie de performanță, denumită, evident, Sapphire.

Lucid Air Sapphire oferă 1.200 CP și o viteză de top de peste 320 km/h

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Lucid Motors lucrează de ceva vreme la o versiune a sedanului cu emisii zero echipată cu trei motoare electrice. De altfel, în 2020, compania de peste Ocean a prezentat un concept care anunța noul model.

Acesta și-a făcut, în sfârșit, debutul. Asemenea lui Model S Plaid, Lucid Air Sapphire are un grup motopropulsor alcătuit din trei motoare electrice. Două dintre acestea sunt montate pe puntea spate, iar cel de-al treilea a fost amplasat pe puntea frontală.

Noul Air Sapphire este cel mai puternic model din gama americanilor, fiind capabil să ofere peste 1.200 CP. Asta înseamnă că dezvoltă cu circa 100 de „cai” mai mult decât Air Dream Edition Performance (1.111 CP) și cu vreo 50 CP mai mult decât Grand Touring Performance (1.050 CP). Cei de la Lucid nu au dezvăluit bagajul de putere, însă un lucru este cert: Air Sapphire este cel mai puternic sedan de serie din lume.

În aceste condiții, Air Sapphire este capabil să demareze de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 2 secunde. Sprintul 0-160 km/h se realizează în mai puțin de 4 secunde, iar sfertul de milă este parcurs în numai 9 secunde.

Viteza de vârf declarată de americani pentru noul lor model electric este de peste 320 de km/h. Reprezentanții Lucid nu au publicat informații referitoare la pachetul de baterii și la autonomia noului model de performanță.

Prețuri de la 249.000 de dolari

Din punct de vedere vizual, Lucid Air Sapphire a primit o serie de elemente estetice distincte. Au fost aduse serie de modificări, una dintre cele mai importante fiind noul eleron posterior din fibră de carbon, care are rolul de a crește forța aerodinamică.

De asemenea, mașina a primit o nouă nuanță pentru caroserie, care se numește Sapphire Blue, care este și singura disponibilă. Modelul electric vine într-un finisaj „two-tone”, cu plafonul vopsit în negru. Aspectul exterior este completat de jantele cu design aerodinamic, care conțin capace detașabile confecționate din fibră de carbon. Aderența este oferită de un set de pneuri Michelin PS4S, iar sistemul de frânare este fabricat din carbon-ceramică.

La interior regăsim o nouă temă de design, denumită Sapphire Mojave. Pachetul conține scaune sport îmbrăcate într-o combinație de piele neagră și Alcantara, care prezintă cusături contrastante de culoarea albastră. Scaunele sunt reglabile electric în pe 18 direcții și oferă funcții de încălzire, de răcire și de masaj.

Planșa de bord și fețele ușilor conțin inserții din lemn, în timp ce volanul și plafonul sunt îmbrăcate în Alcantara. Sistemul de infotainment și instrumentarul complet digital au primit aceeași temă de design Sapphire, care introduce noi moduri de condus, nespecificate însă.

Trebuie amintite și noile suspensii, care beneficiază de arcuri și de bucșe mai tari, dar și de noi setări ale nivelului de amortizare. În plus, inginerii americani au revizuit și sistemul ABS, servodirecția, precum și controlul tracțiunii și cel al stabilității. Modelul dispune și de tehnologie de vectorizare a cuplului.

Noul Lucid Air Sapphire va fi produs într-o serie limitată, iar prețul de pornire va fi de 249.000 de dolari în SUA. Producția va demara în primul semestru din 2023.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Lucid Motors


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide