Maserati Boomerang împlinește 50 de ani. Look-ul său este sinonim cu puterea și viteza

Autor: Marius Vișan 09 mart. 2022 Știri auto

A trecut o jumătate de secol de la data de 9 martie 1972, atunci când Maserati Boomerang își făcea debutul la Salonul Auto de la Geneva. Conceptul era creat de renumitul Giorgetto Giugiaro și produs de compania Italdesign.

Maserati Boomerang – o machetă a modelului a fost expusă pentru puțin timp la Salonul Auto de la Torino din 1971: iar singurul exemplar produs avea să fie prezentat la Salonul din Elveția în 1972 ca automobil înmatriculat care funcționa perfect.

La baza modelului construit de Italdesign (șasiu și mecanică completă) a stat un Maserati Bora, cu motor amplasat central cu 8 cilindri în V de 4.719 cmc. Putea oferi 310 CP și o viteză maximă de 300 km/oră. Puterea era transmisă către puntea spate prin intermediul unei cutii manuale cu cinci trepte.

Coupe-ul cu două locuri nu a intrat niciodată în producție. În schimb a lăsat în urmă o moștenire stilistică care a continuat să trăiască nu numai în creațiile ulterioare ale lui Giugiaro, ci și în alte proiecte, servind drept inspirație pentru diverși alți producători auto din Europa și Statele Unite.

Originalitatea lui Boomerang a fost demonstrată de forma de pană și liniile sale îndrăznețe, o imagine sinonimă cu puterea și viteza

Modelul a fost desenat de-a lungul unei linii orizontale care împarte mașina în două părți cu un parbriz înclinat și o trapă panoramică. Părțile vitrate originale, în special geamurile portierelor au fost intercalate cu bandă metalică. Farurile pătrate escamotabile scoteau în evidență partea frontală, alături de stopurile orizontale din spate.

Pentru timpurile în care a fost prezentat, interiorul era extrem de modern, toate indicatoarele de bord fiind încorporate în volanul fără spițe, iar scaunele erau poziționate foarte jos.

Singurul exemplar al modelului Boomerang produs vreodată și-a mai făcut apariția într-o serie de competiții internaționale. A schimbat o serie de proprietari, a trecut prin licitații și a apărut chiar în reclame.

Maserati Boomerang, considerat de mulți o adevărată operă de artă, a revoluționat și a influențat designul altor multor modele care l-au urmat. A continuat tradiția Maserati ca brand capabil să creeze concepte auto unice, mașini iconice și avangardiste care au devenit pionieri ai tehnologiei și stilului.

Maserati Boomerang împlinește 50 de ani

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Maserati


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide