Mașina ta poate fi radiată din circulație din cauza catalizatorului! De ce e atât de importantă această piesă?

Autor: Radu Țuțulan 25 aug. 2023 Știri auto

Pentru mulți, această piesă este probabil una banală, dar mașina ta poate fi radiată din circulație din cauza catalizatorului, așa că îți spunem tot ce trebuie să știi despre el, ca să nu ai probleme.

Să fim sinceri, puțini dintre noi au stat să se gândească ce este și cum funcționează un catalizator auto. Fie că am învățat despre acesta la școala de șoferi, fie că poate am auzit în treacăt pe cineva, cert e că nu l-am considerat o piesă esențială a mașinii.

Cel puțin nu la fel de important ca motorul, frânele, farurile sau ambreiajul. Dar, da, este o piesă esențială, mai ales dacă vrei să mai poți circula cu mașina.

Ce este catalizatorul

Catalizatorul este un dispozitiv care ajută la reducerea emisiilor de substanțe poluante în aer. Este montat în sistemul de evacuare al mașinii și transformă gazele de eșapament în substanțe mai puțin nocive.

Un catalizator ajută la reducerea emisiilor de monoxid de carbon, hidrocarburi și oxizi de azot.

În plus, catalizatorul poate ajuta la îmbunătățirea performanței mașinii, prin reducerea rezistenței la evacuare. Astfel, crește puterea motorului, iar durata de viață a acestuia crește.

Când trebuie schimbat catalizatorul

În general, catalizatorul trebuie înlocuit la fiecare 100.000 de kilometri sau la fiecare 5 ani. Depinde de modul de utilizare al mașinii.

Dar, cel mai bine e să faceți o verificarea regulată a sistemului de evacuare și a catalizatorului. Astfel, problemele pot fi detectate din timp.

Și, dacă această componentă nu funcționează corect, poate fi înlocuită din timp. Sau, mai bine-zis, înlocuit înainte de a te trezi cu mașina radiată din circulație.

Mașina ta poate fi radiată din circulație din cauza catalizatorului

Te întrebi dacă mașina poate funcționa fără catalizator? Răspunsul este: da! Dar, nu va putea circula pe drumurile publice. De ce?

Pentru că, în lipsa catalizatorului, creștere semnificativ emisia de poluanți. Iar când va trebui refăcută Inspecția Tehnică Periodică (ITP), mașina ta nu se va mai încadra în limitele legale de noxe. Ceea ce înseamnă că nu va primi drept de circulație.

Iar în momentul în care ITP a expirat, conform noilor reguli din Codul Rutier, autovehiculul este automat radiat din circulație.

Așadar, pentru a nu te trezi că mașina ta nu trece verificarea ITP din cauza noxelor, fă o verificare a catalizatorului și asigură-te că funcționează corect.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide