Mașinile autonome ar putea deveni legale în Anglia începând cu 2023

Autor: Ionuț Vîlciu 21 aug. 2022 Știri auto
Mașinile autonome ar putea deveni legale în Anglia începând cu 2023

Regatul Unit ar putea adopta o lege care să accepte mașinile autonome. Acesta va fi dezbătută în cadrul guvernului și ar putea în vigoare de anul viitor.

Primele mașini care se pot circula singure pe autostrăzi vor fi disponibile în Marea Britanie începând cu anul viitor, a anunțat guvernul. O lansare completă a vehiculelor autonome este planificată pentru 2025.

În prezent, se dezbate o nouă legislație care ar putea permite ca unele vehicule, inclusiv mașini, autocare și camioane, să fie achiziționate în Marea Britanie și utilizate legal în mod complet autonom pe autostrăzi. Acest lucru va putea fi posibil doar pe drumurile expres, nu și pe drumurile naționale. Aceste mașini ar fi mai avansate decât o Tesla în modul Autopilot. Acel sistem încă necesită intervenții ale șoferului, dar și menținerea mâinilor pe volan.

Documente oficiale spun că aceste vehicule autonome, folosite pentru transportul în comun sau livrări, vor putea fi folosite pe orice drum din Regatul unit din 2025. Ele nu vor avea nevoie de prezența unei persoane posesoare de permis de conducere. Aceste noi legi care urmează să fie dezbătute în parlament ar consolida faptul că producătorii vor fi trași la răspundere în cazul în care un vehicul autonom este implicat într-un accident. Lucrul acesta înseamnă că un ocupant uman nu ar fi răspunzător pentru incidente dacă mașina ar fi controlată.

Mașinile autonome – în continuare o incertitudine

Un raport al Centrulului pentru Etica Datelor și Inovații avertizează că nu există „un răspuns ușor” referitor la cât de sigure ar trebui să fie vehiculele autonome.

„Ceea ce am vrut să spunem că nu există un răspuns ușor la această întrebare”, a declarat pentru BBC profesorul Jack Stilgoe de la University College London, care a consiliat CDEI. El a adăugat că stabilirea siguranței mașinilor fără șofer ar trebui să fie o decizie democratică.

O altă îngrijorare notată în raport este că publicul nu va accepta niciun accident cauzat de mașini operate de AI. Chiar dacă se presupune că acestea sunt în medie mai sigure, există îndoieli.

Guvernul a anunțat că va pune un accent major pe siguranță. Scopul este acela de a introduce noi standarde pe care vehiculele autonome trebuie să le îndeplinească. Acestea vor trebui atinse pentru a li se permite să conducă autonom pe drumurile publice. Vor exista sancțiuni în cazul în care aceste standarde nu sunt îndeplinite.

Sursa: Autocar

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide