Mașinile electrice vor avea nevoie de pașapoarte pentru a intra în Europa. Care este motivul?

Autor: Ionuț Vîlciu 18 ian. 2024 Știri auto

Pașapoartele pentru baterii vor fi obligatorii pentru mașinile electrice vândute în Uniunea Europeană, începând cu 2027. Acestea vor oferi informații importante despre proveniența lor și materialele folosite în componența acestora.

Începând cu luna februarie a anului 2027, mașinile electrice vor avea nevoie de pașapoarte pentru a fi vândute în Uniunea Europeană. Aceste documente vor fi folosite pentru a arăta proveniența bateriilor și compoziția lor chimică.

Documentele digitale vor fi legate de VIN-ul mașinii și de un cod QR care, atunci când este scanat cu un dispozitiv digital, vor dezvălui informații detaliate despre sursele și natura materiilor prime înainte folosite în procesul de fabricare, împreună cu detalii post-fabricație, cum ar fi capacitatea și condiția acumulatorului. Decizia face parte din noul regulament UE privind bateriile, care impune producătorului bateriei sau vehiculului să dezvăluie emisiile de carbon rezultate din producție și să includă treptat proporții mai mari de materiale reciclate până în 2035, când UE va interzice vânzarea de mașini termice noi.

Uniunea Europeană va impune pașapoarte pentru bateriile mașinilor electrice

Potrivit Autocar, noile baterii ar trebui să sporească transparența asupra lanțurilor de aprovizionare din industrie. „Mulți producători nu își cunosc lanțul de aprovizionare și adesea furnizorii se schimbă de aproximativ trei sau patru ori pe an, pe baza contractelor care, în special în secțiunea de nivel mediu, se schimbă pe baza costurilor mai mici”, a declarat Ellen Carey, ofițer șef pentru afaceri externe la Circulor.

Pașaportul va dezvălui sursele din care materiale precum grafitul, nichelul, cobaltul sau litiul provin. Acesta utilizează date industriale pentru a identifica organizațiile pe care le consideră a fi în lanțul de aprovizionare al producătorului și procură date de programare a aplicațiilor și date de planificare a resurselor întreprinderii de la sistemele respectivelor organizații pentru a genera ceea ce descrie ca fiind un „geamăn digital”, o copie virtuală a articolului fizic.

În ciuda limitărilor privind accesul la date pentru alții decât producătorul mașinii, pașapoartele pentru baterie vor dezvălui cumpărătorilor mult mai multe despre ceea ce intră în mașina lor ca oricând.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide