Mașinile nu vor mai putea fi parcate pe trotuar. Poliția Rutieră le poate ridica

Autor: Marius Vișan 19 oct. 2022 Știri auto
Mașinile nu vor mai putea fi parcate pe trotuar. Poliția Rutieră le poate ridica

Camera Deputaților a adoptat, miercuri (19 octombrie 2022), în plen, în calitate de for decizional, o inițiativă legislativă care permite Poliției Rutiere ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe trotuar, informează HotNews.ro.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 232 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 29 de abțineri și modifică OUG nr. 195/2002, astfel încât permite Poliției Rutiere să dispună ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, fiind eliminată condiția staționarii neregulamentare pe partea carosabilă.

„În forma în vigoare a Codului Rutier această măsură poate fi dispusă doar dacă mașinile sunt staționate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, dacă un vehicul este staționat neregulamentar în întregime pe trotuar, Poliția nu poate dispune ridicarea acestuia”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități și numai

Totodată, acesta ajută persoanele însoțite de copii mici în cărucior, care sunt nevoite să meargă pe carosabil, pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de mașini.

„Sunt instituții care sunt blocate, sunt câteodată cazuri grave când pompierii nu pot să ajungă să stingă un incendiu din cauza acestor mașini parcate ilegal și, până nu vom adopta acest proiect de lege, Poliția Rutieră, în interpretarea legii, spune că nu poate să înlăture aceste mașini. Sunt primari de municipii de toate culorile care cer acest proiect”, a explicat Cătălin Drulă care este și inițiator al proiectului de lege.

La dezbaterile proiectului de lege deputații AUR au anunțat că se abțin de la vot, pe motiv că proiectul de lege poate face loc „multor abuzuri”.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz iar proiectul de lege merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide