Mașinile Poliției Române vor fi monitorizate prin GPS

Autor: Adrian Somai 20 feb. 2023 Știri auto

Mașinile Poliției Române vor fi monitorizate prin GPS, sistemul IT din spate urmând să fie funcțional peste nu mai puțin de doi ani. Contractul a fost câștigat din postura de unic ofertant de Vodafone România, cel de-al doilea nume important de pe piața locală de telecomunicații mobile. Potrivit Profit.ro, contractul a fost semnat pentru o sumă în valoare de 32.14 milioane de lei, fără TVA. Inițial, Ministerul Afacerilor Interne estimase că valoarea contractului va fi puțin mai mare, de aproape 34 de milioane de lei.

Astfel, mașinile Ministerului Afacerilor Interne vor fi dotate cu echipamentele necesare monitorizării prin GPS, sistemul IT urmând să fie funcțional în doi ani de la atribuirea contractului. Reprezentanții MAI susțin că o asemenea echipare a mașinilor Poliției Române este imperios necesară în vederea creșterii vitezei de reacție în situații de urgență sau criză. De asemenea, oficialii Ministerului susțin că această dotare tehnică va contribui substanțial și la îmbunătățirea modului de intervenție a Poliției Române.

Intervenții îmbunătățite și mai rapide

În caietul de sarcini al licitației, Ministerul Afacerilor Interne notează faptul că la această oră, la nivelul MAI, nu există un sistem integrat de monitorizare prin GPS a mașinilor de Poliție. Astfel, “prin acest proiect se urmărește implementarea unui sistem integrat de monitorizare a autospecialelor de poliție din mediul stradal, în vederea asigurării securității cetățenilor precum și diminuarea timpilor de executare a intervențiilor la solicitările acestora și la situațiile de criză ivite, formulate prin intermediul serviciului de urgență, inclusiv prin corelarea locației incidentului transmis de către SNAUA 112 cu localizare GPS a efectivelor de poliție, având ca finalitate creșterea calității serviciilor polițienești acordate cetățenilor”.

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne mai susține că “în contextul operaționalizării Sistemului informatic de monitorizare electronică, existența unui astfel de sistem de monitorizare GPS a resurselor avute la dispoziție ar crea premizele unei dispecerizări și, implicit, o intervenție cât mai juducioasă a organelor de ordine publică”.

Parcul auto al Ministerului Afacerilor Interne are în componență nu mai puțin de 6.273 de autoturisme ale Poliției Române, la care se adaugă 2.500 de vehicule ale Jandarmeriei, respectiv 1.500 de vehicule ale Poliției de Frontieră. Un număr de 200 de vehicule dintre acestea vor fi echipate, de asemenea, cu o cameră care permite recunoașterea automată a numerelor de înmatriculare ale autoturismelor aflate în trafic.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide