Metalul folosit în industria auto care a devenit mai scump decât aurul

Autor: Mediafax 05 dec. 2018 Știri auto
Metalul folosit în industria auto care a devenit mai scump decât aurul

Preţul aurului a fost depăşit de cel al paladiului, pe fondul cererii în creştere a acestuia din ultimele patru luni, care a dus la majorarea preţurilor, relatează Mediafax, citând Blommberg.

Paladiul, care nu a mai fost tranzacţionat la un preţ superior celui al aurului de 16 ani, a crescut pentru că este folosit din ce în ce mai mult în dispozitivele anti-poluare ale automobilelor, pe măsură ce consumatorii trec de la maşini pe motorină către cele pe benzină, care utilizează mai mult paladiu în catalizatori.

Paladiul cu livrare imediată a crescut cu 1,9%, la un maxim de 1.255,83 dolari pe uncie şi a se tranzacţiona cu 1.245,67 dolari la mijlocul zilei la Londra. Preţul spot al aurului a fost cu 0,1% mai mic, la 1.237,34 dolari/uncie.

Deficitul de paladiu va creşte până la aproximativ 1,4 milioane de uncii în 2019, peste minusul de 1,2 milioane de uncii în acest an, potrivit Metals Focus Ltd. din Londra. Experţii spun că aprovizionarea va rămâne în general stabilă în 2019, dar cererea va fi tot mai mare în sectorul auto.

China a făcut stocuri considerabile de paladiu în acest an, acumularea putând încetini din cauza recentei creşteri de preţ.

În 2001 paladiul se tranzacţiona cu circa 1.000 de dolari uncia, în timp ce aurul era cotat sub 500 de dolari uncia. În 2002 – 2003 preţul paladiului a coborât sub cel al aurului, până în prezent.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide