MINI Aceman, conceptul care anunță primul crossover electric al mărcii

Autor: Mihai Morcovescu 27 iul. 2022 Știri auto

Producătorul britanic de automobile MINI a publicat fotografiile și informațiile oficiale referitoare la noul concept Aceman. Acesta prefigurează primul crossover electric de segment B al mărcii, care va fi poziționat în gamă între modelele Cooper și Countryman. Modelul de serie va intra în producție în anul 2024 și va păstra o serie de detalii estetice prezente pe acest concept.

În același timp, Aceman oferă o imagine de ansamblu asupra designului și tehnologiei digitale care se vor regăsi pe viitoarele modele MINI. Constructorul deținut de Grupul BMW precizează că Aceman va completa oferta de SUV-uri compacte alături de Countryman.

MINI Aceman inaugurează un nou limbaj de design

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Prototipul cu emisii zero inaugurează noul limbaj de design anunțat de constructorul din Cowley la începutul acestui an. Denumit „Charismatic Simplicity”, aceasta rămâne fidel caracteristicilor de design care au făcut celebre modelele MINI.

Designerii de la BMW Group Design au realizat un design pe cât de simplu, pe atât de atractiv, cu aspect retro-futurist. Partea din față anunță că avem de-a face cu un vehicul electric, principalul detaliu estetic specific fiind grila octogonală cu iluminare LED. Aceasta este prevăzută in interior cu o matrice care poate afișa o multitudine de modele multicolore.

Caroseria prezintă suprafețe netede și muchii ascuțite și este finisată într-o combinație unică de culori. Cea mai mare parte a exteriorului este finisat într-o nuanță denumită Icy Sunglow Green, în timp ce plafonul este vopsit într-o nuanță contrastantă de verde clasic British Racing.

În schimb, părțile inferioare ale caroseriei sunt vopsite în accente de verde închis. De asemenea, MINI Aceman prezintă și accente în albastru și roz-portocaliu pentru a scoate în evidență caracterul tineresc, luminos și carismatic al mașinii.

Aspectul exterior este completat de farurile cu design nou și stopurile LED, care integrează simbolul steagului Marii Britanii. Totodată, conceptul vine cu jante de 20 de inch, cu o bară de acoperiș iluminată și cu scuturi de protecție.

Ca gabarit, Aceman Concept măsoară 4,05 metri în lungime, 1,99 metri în lățime și 1,59 metri în înălțime. Modelul are patru portiere fără rame, un hayon amplu și poate găzdui până la cinci pasageri.

Interior digitalizat pentru noua eră electrică

Noua filosofie de design MINI se regăsește și la interior. Cabina lui Aceman este dominată de un joc de culori deschise, mai ales la nivelul tapițeriei și a panourilor ușilor. Conceptul a primit un bord complet digital și un sistem de operare MINI de ultimă generație.

Acesta folosește un software care are în spate sistemul Android Open Source Project. Planșa de bord este concepută sub forma unui imens soundbar portabil în care se încadrează perfect clasicul display central rotund, care dispune de tehnologie OLED.

Conținutul și comenzile sistemului de infotainment pot fi proiectate pe întreaga suprafață a bordului și a panourilor portierelor. Sistemul multimedia prezintă trei moduri principale: Personal, Pop-up și Vivid.

Sub ecranul central britanicii au montat câteva comenzi clasice, tradiționale pentru un model MINI. În plus, consola centrală a fost concepută pentru o utilizare flexibilă și se poate întinde până spate.

Noul MINI Aceman nu este verde doar la exterior. Materialele textile folosite în habitaclu sunt ecologice și înlocuiesc pielea, oferind un aspect tridimensional tuturor elementelor.

Totodată, din cabină nu lipsește iluminarea ambientală, a cărei intensitate se schimbă în funcție de interacțiunea șoferului cu mașina. De exemplu, luminile vor avea un efect special atunci când șoferul deschide mașina, acompaniat și de sunete speciale.

Din punct de vedere tehnic, conceptul Aceman a primit un sistem de propulsie electric, însă cei de la MINI nu au dezvăluit nici un detaliu. Noul concept va fi prezentat publicului în cadrul „Gamescon 2022”, cel mai mare eveniment de gaming din lume, care va avea loc la Koln în perioada 23-28 august.

Sursa: MINI

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: MINI


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide