Ministerul Mediului anunță un buget de 500 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare a mașinilor electrice

Autor: Adrian Somai 15 nov. 2022 Știri auto

Ministerul Mediului a anunțat la începutul acestei săptămâni lansarea unui nou program de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare a mașinilor electrice. Bugetul alocat pentru acest program este de 500 de milioane de lei. Totodată, Primăria Municipiului București a anunțat că are în plan montarea a peste 200 de stații de încărcare pentru mașinile electrice în oraș.

Mașinile electrice se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare și în România, mulți șoferi fiind atrași de voucherele oferite de autorități pentru achiziționarea unor astfel de modele cu zero emisii. Infrastructura pentru mașinile electrice suferă încă destul de mult în țara noastră, mulți șoferi reclamând faptul că pur și simplu nu au unde să își încarce mașinile atunci când pleacă la drum lung.

„Avem o creştere spectaculoasă în România a vânzărilor de maşini electrice. Este un semnal că, pe de o parte, populaţia înţelege din ce în ce mai bine importanţa transportului nepoluant, pe de altă parte este rezultatul clar al programului Rabla Plus. În paralel însă, acest efort trebuie susţinut şi prin dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare în localităţi. Am pus la dispoziţie un buget de 500 de milioane de lei pentru staţii de reîncărcare cu putere normală, de minimum 3,7 kW şi maximum 22 kW”, a scris ministrul Barna Tanczos pe o rețea de socializare.

Astfel, 500 de milioane de lei urmează să fie disponibile special pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare a mașinilor electrice. La acest program lansat de Ministerul Mediului pot participa instituţiile publice (inclusiv unităţile de învăţământ de stat), unităţile administrativ-teritoriale (UAT), precum şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti, localităţile care nu sunt unităţi administrativ-teritoriale, dar sunt atestate ca staţiuni turistice, precum şi Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI-uri).

Peste 200 de stații de încărcare în Capitală

Primarul Nicusor Dan a declarat astăzi că instituția pe care o conduce a depus o cerere de finanțare pentru 166 de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Suplimentar, Administrația Străzilor și Compania Municipală Energetică Servicii București vor mai monta în Capitală alte 40 de stații de încărcare dedicate mașinilor electrice.

“Prin stimularea utilizării vehiculelor electrice, contribuim la îmbunătățirea calității mediului, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, și dezvoltăm transportul ecologic”, a transmis edilul Capitalei cu această ocazie.

Cele 166 de stații vor avea 332 de puncte de reîncărcare și vor fi amplasate în apropierea instituțiilor publice și imobilelor care sunt în proprietatea sau administrarea Municipiului București. Valoarea totală a proiectului este de 11.5 milioane de lei.

Sursa: Economica 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide