Ministerul Mediului: Programul Rabla Local va începe pe 31 iulie

Autor: Adrian Somai 28 iul. 2023 Știri auto

Astăzi, 28 iulie 2023, în cadrul conferinței regionale „Reciclăm în România”, desfășurată la Cluj-Napoca, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut o declarație importantă, anunțând că programul „Rabla Local” va fi lansat pe data de 31 iulie 2023.

„Luni, pe 31 iulie, la ora 10 dimineața, deschidem programul mult-așteptat «Rabla Local». Este acel program prin care fiecare român cu o mașină mai veche de 15 ani – fără a fi obligat să achiziționeze un autoturism nou pentru că, poate, nu stă prea bine cu banii în acest moment – poate casa mașina respectivă primind în schimb un voucher de 3.000 de lei”, a transmis ministrul Mircea Fechet, potrivit Economica.

Ministrul a subliniat că suma de 3.000 de lei va fi distribuită prin contribuția atât a Ministerului Mediului, cât și a autorității publice locale. În detaliu, 2.400 de lei vor fi acoperiți de minister, în timp ce primăria va suporta 600 de lei. Programul, care implică o alocare financiară de aproape un sfert de miliard de lei, vizează scoaterea a 100.000 de vehicule vechi de pe străzile României, prin intermediul programului Rabla Local, care reprezintă o completare la programele Rabla Clasic și Rabla Plus.

Potrivit spuselor ministrului, sunt deja 500 de primării înscrise în acest program. Una dintre ele este chiar Primăria orașului Cluj-Napoca. Anterior, fostul ministru Barna Tanczos a transmis că unitățile administrativ-teritoriale pot solicita finanțare și prezenta documentația corespunzătoare pentru casarea autovehiculelor uzate prin intermediul platformei informatice a AFM.

Mașina trebuie să aibă o vechime de 15 ani

“Programul «Rabla Local» este de mare interes. Apreciez dinamismul cu care ministrul Mediului s-a mișcat pentru a îl face viabil pentru că este în funcție doar de scurt timp. Noi, la Cluj-Napoca, am aprobat hotărârea de Consiliu Local pentru 5.000 de mașini. Am decis susținerea financiară de 20%, iar domnul ministru ne-a asigurat că partea de 80% care ține de minister este asigurată”, a transmis cu această ocazie edilul Emil Boc.

Ca o condiție de participare la programul „Rabla Local„, deținătorii de vehicule trebuie să verifice că mașina lor are o vechime de cel puțin 15 ani, calculată din anul fabricației, și că îndeplinește norma de poluare Euro 3 sau o valoare inferioară.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide