Nicușor Dan pregătește un nou regulament de parcare în București. Șoferii vor fi furioși

Autor: Cristian Agatie 30 sept. 2021 Știri auto

Nicușor Dan pregătește un nou regulament de parcare în București. Proiectul noului regulament se anunță atât de scandalos, încât primarul Capitalei nu vrea să vorbească despre el înainte de a-l trece prin Consiliul General.

Intră în Galeria FOTO

Parcarea este un subiect sensibil în București, unde circulă două milioane de mașini și sunt, oficial, doar câteva zeci de mii de locuri de parcare. Este unul dintre motivele pentru care multe mașini sunt parcate pe prima bandă a bulevardelor și chiar pe străzile înguste, îngreunând circulația. În același timp, bucureștenii evită să folosească transportul în comun din cauză că autobuzele și tramvaiele sunt murdare și uzate, iar circulația acestora nu respectă niciun orar fix.

Această stare de lucruri duce la existența unui cerc vicios. Pe de o parte, bucureștenii nu vor să folosească transportul în comun și circulă preponderent cu mașina personală – ceea ce duce la aglomerarea traficului și creșterea poluării. Pe de altă parte, mașinile parcate la trotuar împiedică înființarea benzilor speciale pentru transportul în comun, ceea ce face ca circulația mijloacelor de transport să fie haotică.

Nicușor Dan pregătește un nou regulament de parcare în București. Cum îi va afecta pe șoferi

Primarul General al Bucureștiului și-a propus să rupă acest cerc vicios, chiar dacă o măsură în acest sens se va dovedi extrem de nepopulară. Asta deoarece filozofia tuturor edililor din București de-a lungul anului a fost să-i facă fericiți pe șoferi și să-i sacrifice pe ceilalți participanți la trafic. Acum, Nicușor Dan și-a propus o întoarcere la 180 de grade, iar asta nu va trece, cu siguranță neobservată.

„Cercul vicios în care noi ne învârtim de ani de zile este că oamenii nu renunță la mașină, pentru că transportul public nu merge. Nerenunțând la mașină, o parchează pe prima bandă, legal sau ilegal, în funcție de caz, și atunci nu ai loc să pui benzi pentru transportul public. Acesta este cercul vicios în care ne învârtim de ani de zile. O să vedeți foarte curând o propunere de regulament de parcare. O să ne permită să avem spații pentru banda unică și pentru pistele de biciclete. Nu o să fie iubită de o parte din oameni, o să fie iubită de alta”, a declarat Nicușor Dan, pentru TVR 1.

Nicușor Dan nu a detaliat ce măsuri are în vedere, dar este clar că acestea îi vor defavoriza pe șoferi. Edilul general a menționat că proiectul va fi prezentat doar când se va ajunge la un acord în Consiliul General. Acest lucru se va întâmpla, probabil, până la sfârșitul anului. Totuși, primarul Nicușor Dan nu ne spune unde își vor putea parca bucureștenii mașinile, astfel încât să nu mai blocheze benzile de circulație. Recent, tarifele de parcare în București au fost majorate substanțial. În plus, locurile de parcare gratuite au început să fie taxate în mai multe sectoare ale Capitalei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide