Noile Tesla Model S și Model X nu mai au selector pentru cutia de viteze. Cum schimbi direcția de mers?

Autor: George Cristea 25 mart. 2021 Știri auto

Când Elon Musk a anunțat versiunile actualizate ale modelelor „tradiționale” din gamă – Model S și Model X – noutățile au fost copleșitoare pentru ceea ce ar putea fi considerat în industria auto ca „doar un facelift”. Printre alte schimbări, am aflat că noile Tesla Model S și Model X nu mai au selector pentru cutia de viteze. Cum schimbi direcția de mers în aceste condiții?

Intră în Galeria FOTO

Chiar dacă din exterior, atât Model S cât și Model X nu arată semnificativ schimbate, Elon Musk ne-a destăinuit că vorbim de o nouă generație de modele. Desigur, pentru producătorii auto tradiționali este de neimaginat să lansezi un model nou având mai mult sau mai puțin același design – asta, desigur, dacă nu te numești Volkswagen. În lumea auto pe care o cunoaștem prea bine, astfel de schimbări se numesc facelift, în special atunci când platforma tehnică a unei mașini nu suferă modificări importante.

Pentru Tesla, însă, ideea de model nou este superfluă – mașinile Tesla suferă schimbări tehnologice și chiar structurale de la lună la lună. Schimbări de software sunt chiar mai dese, de ele beneficiind chiar și cumpărătorii mai vechi ai modelelor Tesla. Prin urmare, să-l auzim pe Elon Musk vorbind de un model nou pare interesant, în cel mai bun caz.

Tesla Model S și Model X nu mai au selector pentru cutia de viteze

Chiar dacă la exterior avem aceeași Mărie cu aceeași pălărie, sub pălărie Maria clocește lucruri nebănuite, interiorul lui Model S și Model X fiind radical schimbat. Desigur, la loc de cinste se află noul volan rectangular, care seamănă cu o manșă de avion, dar o altă schimbare a trecut neobservată. Este vorba de dispariția selectorului pentru cutia de viteze. Chiar dacă mașinile electrice nu au, de regulă, mai multe trepte pentru mers înainte, asta nu înseamnă că nu ai nevoie să selectezi modul Drive (mers înainte) sau Reverse (mers înapoi). Deci, cum faci asta la noile modele fără selector?

Aparent, mașinile Tesla se bazează pe automatizarea acestei funcții. Mai exact, inteligența artificială va „ghici” în ce direcție dorești să mergi (și dacă dorești să mergi sau nu), selectând automat unul dintre cele patru moduri – Park, Reverse, Neutral sau Drive. Mai exact, computerul va folosi imaginile din jurul mașinii și sistemul de navigație pentru a determina direcția de mers probabilă.

Cum schimbi direcția de mers în noile mașini Tesla?

În același timp, Tesla a anunțat că sistemul va putea fi comandat și manual prin intermediul ecranului sistemului de infotainment. Nimeni nu a aflat ce înseamnă asta, dar acum un utilizator a filmat modul în care poți „prelua controlul” direcției de mers într-o mașină Model S sau Model X.

În locul unor butoane pe ecran care să preia cele patru funcții, șoferul va trage de pictograma mașinii în direcția în care dorește să meargă. Vei trage în sus pentru ca mașina să selecteze modul Drive, și vei trage în jos pentru a selecta Reverse. Pare simplu, dar trebuie să știi că pentru a selecta Neutral va trebui să cauți puțin în meniu, butonul fiind chiar lângă cel de deschidere a compartimentului de mănuși. Încă nu se știe cum selectezi modul Park, dar asta pare ceva mai simplu de intuit de către computerul mașinii – când decuplezi centura sau deschizi ușa, spre exemplu, spre exemplu.

sursa: The Verge

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide