Noua generație Skoda Kodiaq a fost prezentată oficial. Este mai mare, mai spațioasă și mai tehnologizată – GALERIE FOTO

Autor: Ionuț Vîlciu 05 oct. 2023 Știri auto

Skoda a dezvăluit oficial noua generație a SUV-ului Kodiaq. Cel mai mare SUV din gama producătorului ceh este mai mare, mai spațios și introduce o nouă gamă de tehnologii.

A venit momentul să facem cunoștință cu cea de-a doua generație a SUV-ului Kodiaq. Încă de la început, Skoda a mizat pe spațiu și practicalitate, iar noua generație nu se dezice de aceste aspecte. Cea de-a doua generație a SUV-ului a crescut în dimensiuni, astfel că oferă mai mult loc pasagerilor, dar și mai mult volum de încărcare în portbagaj.

Noua Skoda Kodiaq este cu 61 mm mai lungă decât prima generație, ampatamentul măsoară 2.791 mm, 1.864 mm sunt trecuți în dreptul lățimii, iar înălțimea măsoară 1.659 milimetri. Producătorul spune că dacă optați pentru versiunea cu 7 locuri, pasagerii vor beneficia de mai mult loc la cap (+15 mm). Capacitatea portbagajului a crescut și ea. În versiunea cu cinci locuri, acesta a crescut cu 75 de litri, până la 910 de litri, fără a rabata scaunele din spate. Cu scaunele din spate rabatate, capacitatea maximă a crescut cu 40 de litri, până la 2.105 litri.

Modelul cu șapte locuri are acum 340 de litri în spatele celui de-al treilea rând de scaune, cu 70 mai mult decât înainte, și 845 de litri cu scaunele din al treilea rând rabatate. Aceasta este o creștere de 80 de litri. Capacitatea maximă de încărcare a modelului cu șapte locuri este acum de 2.035 de litri, cu 30 de litri mai mult decât în prima generație.

Designul reprezintă o evoluție a primei generații

În bună tradiție Skoda, designul noului model nu este extrem de diferit, comparativ cu generația anterioară. Noul model va putea fi ușor recunoscut ca fiind o Skoda Kodiaq. Observăm linii mai bine definite și o grilă care a crescut în dimensiuni. Opțional, clienții pot alege farurile cu tehnologie Matrix LED, dar și o grilă cu o bandă LED iluminată, care unește cele două blocuri optice.

Jantele au dimensiuni ce pornesc de la 17 inch și ajung până la 20 de inch, iar Skoda pune la dispoziție clienților 9 culori exterioare. Noul model nu beneficiază doar de o înfățișare proaspătă, ci și de un coeficient aerodinamic mai bun, 0.282, pentru a fi mai preciși. Acest lucru ar trebui să se traducă într-o eficiență mai bună a consumului de carburant, dar și într-un habitaclu mai silențios.

Skoda Kodiaq primește mai multă tehnologie la interior

La fel ca exteriorul, habitaclul mașinii a fost complet revizuit. În standard, noua Skoda Kodiaq va veni echipată cu un ecran central de 10 inch, dar clienții pot alege, opțional, ecranul cu diagonală de 13 inch, cu sistem de navigație inclus. În premieră, Skoda Kodiaq primește un head-up display, care va completa instrumentarul de bord complet digital, cu diagonala de 10 inch.

Sub ecranul central al sistemului de infotainment așa-numitele Smart Dials. Este vorba despre 3 rotițe multifuncționale, care controlează o serie de funcții de la bordul mașinii. Odată apăsate, pot avea mai multe funcții. Sunt, de fapt, scurtături către diverse funcții ale mașinii și sunt personalizabile. Ele pot fi programate să controleze volumul, viteza ventilatorului, direcția aerului, sistemul de climatizare inteligent, modurile de condus și funcția de zoom a navigației.

În plus, selectorul transmisiei automate a fost mutat pe coloana de direcție. Astfel, consola centrală beneficiază de 2,1 litri de spații de depozitare și are un design mai curat și mai aerisit. Nici la capitolul conectivitate nu stăm rău, dat fiind că Skoda Kodiaq dispune de 4 porturi USB-C și un încărcător wireless pentru telefoanele mobile, care dispune și de funcția de răcire, astfel că telefonul nu se va supraîncălzi.

Motorizări pe alese

Noua generație a SUV-ului ceh poate fi comandată atât cu motorizări pe benzină, cât și diesel. Indiferent de alegerea făcută, transmisia este una automată cu 7 rapoarte.

Gama de motorizări este deschisă propulsorul de 1.5 litri TSI, cu 150 CP. Unitatea lucrează alături de un sistem mild-hybrid pe 48V. Cei ce doresc un motor pe benzină mai mare pot opta și pentru unitatea TSI de 2.0 litri, cu 204 CP. De cealaltă parte, pentru cei ce încă mai caută motoare diesel, Skoda pune la dispoziție motorul de 2.0 litri, disponibil în versiuni de 150 și 193 CP. Tracțiunea integrală este standard pentru unitatea 2.0 litri TSI cu 204 CP și pentru motorul de 2.0 litri TDI cu 193 CP.

În premieră, Skoda Kodiaq va putea fi cumpărată și sub forma unui hibrid cu încărcare la priză. Sistemul PHEV este compus dintr-un motor de 1.5 litri, ce dezvoltă 150 CP, un motor electric și o baterie. Sistemul oferă o putere totală de 204 CP. În cazul acestei versiuni, tracțiunea este exclusiv pe puntea față, iar transmisia DSG are 6 rapoarte. În modul pur electric, noua Skoda Kodiaq iV poate parcurge până la 100 de kilometri. Încărcarea acumulatorului poate fi realizată la prize de 11 kW, sau la puncte rapide cu o putere de până la 50 kW.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Skoda


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide