Noua limită pentru permisul auto: vârsta de 70 de ani. Propunerea vine de la Uniunea Europeană

Autor: Radu Țuțulan 21 sept. 2023 Știri auto

Uniunea Europeană propune o serie de modificări în domeniul legislației rutiere, iar una dintre măsurile analizate prevede ca, după vârsta de 70 de ani, valabilitatea permisului auto să fie limitată.

De foarte multe ori s-a discutat despre vârsta până la care o persoană ar fi aptă să conducă o mașină. În alte situații s-a discutat despre introducerea unor teste periodice de aptitudini și reflexe.

Dar, dincolo de aceste discuții, Uniunea Europeană analizează impunerea unei vârste limită. După ce depășesc acest prag, șoferii ar urma să primească dreptul de a conduce doar pentru o scurtă perioadă.

Noua limită pentru permisul auto: vârsta de 70 de ani

La nivelul UE se discută o serie de schimbări în domeniul legislației rutiere. De exemplu, una dintre propunerile Comisiei Europene este ca valabilitatea permisului auto să fie de 15 ani. Nu 10 ani, cum este acum în România. Iar în cazul șoferilor profesioniști, valabilitatea să fie de cel mult 5 ani.

O altă modificare este vârsta până la care un șofer primește valabilitate deplină a permisului de conducere.

Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere”, se arată în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere.

Practic, după vârsta de 70 de ani, valabilitatea permisului va fie de doar 1 an. Apoi, pentru a-l reînnoi, posesorul va trebui să efectueze o serie de controale medicale.

Până la câți ani poți conduce o mașină în România

În prezent, legislația din țara noastră nu stabilește o vârstă limită. Practic, poți conduce până la orice vârstă, atâta timp cât permisul de conducere este valabil.

Valabilitatea carnetului de șofer este de 10 ani în România. Iar pentru a-l reînnoi, trebuie să susții o serie de examene medicale.

Printre investigațiile medicale pentru reînnoirea permisului auto se numără:

    • medicină internă,
    • oftalmologie,
    • ortopedie,
    • psihiatrie.

Dacă propunerea Comisiei Europene va fi adoptată, atunci România va avea 4 ani la dispoziție să implementeze noile reguli. Iar din acel moment, după vârsta de 70 de ani, șoferii vor fi nevoiți să facă anual aceste testări medicale.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide