Noul BMW XM, primul model de performanță electrificat al bavarezilor, a trecut cu brio testele dinamice

Autor: Mihai Morcovescu 21 mai 2022 Știri auto

BMW a dat publicității un set de fotografii din timpul testelor dinamice la care a fost supus un prototip al viitorului model XM. Primul model electrificat din istoria diviziei de performanță M va primi un sistem de propulsie plug-in hybrid. Premiera mondială va avea loc până la sfârșitul anului curent.

Noul BMW XM va oferi 650 CP și 800 Nm de cuplu

Pe 24 mai, divizia BMW M va sărbători 50 de ani de existență. Pe măsură ce acea zi se apropie inginerii bavarezi fac ultimele reglaje la primul lor model de performanță electrificat, denumit XM.

Viitorul XM de serie va primi primul un sistem de propulsie electrificat (PHEV). Ansamblul M hybrid va avea la bază o versiune îmbunătățită a motorului pe benzină V8 twin-turbo de 4,4 litri. Aceasta este cunoscută sub numele de cod S68. Unitatea va lucra în combinație cu un motor electric, iar împreună vor produce o putere totală de 650 CP și 800 Nm de cuplu.

Resursele vor fi transmise către toate roțile prin intermediul unei transmisii automate ZF cu 8 rapoarte. Sistemul de tracțiune va fi M xDrive. În aceste condiții, noul XM va putea sprinta de la 0 la 100 km/h în doar 3,5 secunde și va atinge o viteză de top de 250 km/h. Capacitatea pachetului de baterii rămâne deocamdată o necunoscută. Dar, conform informațiilor BMW, în modul „full electric”, XM va putea parcurge până la 80 de kilometri în regim WLTP.

Noul BMW XM va fi oferit standard cu un sistem de direcție integrală. De asemenea, SUV-ul lor de performanță cu emisii zero va avea un comportament dinamic de invidiat. Acesta va fi dat de distribuția aproape perfectă a sarcinii pe cele două punți (50:50), precum și de noua suspensie adaptivă M Professional.

În plus, mașina va dispune și de un sistem electromecanic de stabilizare a ruliului cu tehnologie 48V. Aceasta reprezintă o premieră pentru un model de performanță BMW M. Pachetul tehnic va mai conține cea mai recentă generație a sistemului de frânare integrat BMW M. Opțional vor fi disponibile jante M cu design nou cu diametrul de până la 23 de inch.

BMW va demara producția de serie a noului XM în luna decembrie a acestui an, la fabrica pe care o deține în orașul Spartanburg (Carolina de Sud, SUA). Cât privește data lansării, BMW a precizat doar că a început deja numărătoarea inversă.

Sursa: BMW

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: BMW


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide