Noul Cod Fiscal, care promitea carburanţi mai ieftini, a fost retrimis în Parlament. Ce spune Mugur Isărescu

Autor: Iulian Dnistran 27 iul. 2015 Știri auto
Noul Cod Fiscal, care promitea carburanţi mai ieftini, a fost retrimis în Parlament. Ce spune Mugur Isărescu

Codul Fiscal revizuit, care ar fi trebuit să aducă, de la 1 ianuarie 2016, carburanţi mai ieftini şi maşini noi mai ieftine, a fost retrimis în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis şi descris ulterior de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, ca fiind „inaplicabil” din cauza impactului pe care l-ar avea reducerile de taxe şi impozite asupra Produsului Intern Brut, scrie Mediafax.

„Există câmp de negociere, de aceea cred că trimiterea în Parlament, spre reexaminare a Codului Fiscal, este un lucru înţelept. Este dreptul preşedintelui să facă acest lucru. Important e că instituţiile statului reacţionează, chiar dacă el a fost aprobat cu 100%. Este o măsură înţeleaptă decizia premierului de a organiza o sesiune extraordinară, pentru că Parlamentul hotărăşte, nu BNR sau Consiliul Fiscal”, a spus Isărescu, în cadrul unui eveniment organizat la sediul BNR.

Mugur Isărescu susţine că impactul asupra PIB ar fi de 2,3% (peste 17 miliarde de lei) dacă noul Cod Fiscal ar fi aprobat în forma actuală, fără a lua în considerare majorarea salarială din sectorul public, care ar mai adăuga 1,3% la deficit.

„Codul Fiscal nu are niciun fel de problemă, dar pachetul de reduceri de taxe şi impozite este, din punct de vedere economic şi financiar, inaplicabil, pentru că nu poţi să pui în aplicare şase măsuri de acest fel. Nu e doar discuţia că se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar însemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui cod fiscal îi lipseşte măsura. Aşa se conduce o economie de piaţă, trebuie măsură”, a adăugat Isărescu.

Potrivit premierului Victor Ponta, Codul Fiscal va fi rediscutat în Parlament după 15 august 2015.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide