O nouă tehnologie permite încărcarea unui vehicul electric mai rapid decât ai alimenta o mașină pe benzină

Autor: Cristian Gubandru 23 mart. 2022 Știri auto

Când vine vorba de adoptarea vehiculelor electrice, una dintre cele mai mari probleme este timpul lung de încărcare. Mașinile clasice pot fi alimentate într-un minut pentru a avea o autonomie de sute de kilometri. Se pare că o nouă tehnologie va permite vehiculelor electrice să se încarce mult mai repede decât mașinile clasice, fiind un pas important pentru a trece la mașini electrice.

Lumea devine electrică și oricât de greu li se pare unor oameni, nu există nicio cale să revenim la combustibilii fosili. Există o cerere din ce în ce mai mare de energie, iar combustibilii fosili sunt o resursă finită. Indiferent de sursa de energie pe care o vom alege pentru a o transforma în electricitate, vehiculele electrice sunt soluția.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Oamenii de știință lucrează pentru a îmbunătăți puterea, durata de viață și greutatea bateriilor, dar există și alte lucruri care trebuie neapărat îmbunătățite. Unul dintre acestea este timpul și modul de încărcare al bateriilor, deoarece chiar și cele mai rapide metode de încărcare din prezent alimentează o mașină electrică în zeci de minute.

O nouă tehnologie permite încărcarea unui vehicul electric

Coreenii par să fi găsit o soluție pentru încărcarea rapidă. Noua tehnologie se numește „încărcare cuantică” și se bazează, după cum sugerează și numele, pe fizica cuantică. Procesul implică încărcarea simultană a tuturor celulelor dintr-o baterie, într-o manieră colectivă, nu ca o celulă mai mare, așa cum se întâmplă la vehiculele electrice de astăzi.

Acest lucru înseamnă că, teoretic, cu cât o baterie conține mai multe celule, cu atât poate fi încărcată mai repede.

Pentru un vehicul electric precum Tesla Model 3 a cărei baterie are mii de celule, procesul de încărcare poate fi de mii de ori mai rapid. Nu este doar o încărcare mai rapidă, ci un salt cuantic în încărcarea rapidă. Implicațiile sunt de amploare și tehnologia poate fi utilizată în multe domenii, nu doar pentru a încărca vehiculele electrice. De exemplu, viitoarele centrale electrice de fuziune vor necesita cantități mari de energie pentru a fi încărcate și descărcate într-o clipă.

Există totuși o singură problemă, deoarece această nouă tehnologie există doar pe hârtie în acest moment. Tehnologiile cuantice în ansamblu sunt încă în stadiu incipient, așa că ar putea dura ceva timp până când vom vedea acest lucru implementat la o stație de încărcare.

Încărcarea hands-free (fără a folosi mâinile) ar putea fi disponibilă pe vehiculele electrificate Ford în viitor. Un brevet înregistrat de Ford în 2020 a fost publicat de Oficiul de Brevete al Statelor Unite pe 3 martie anul acesta.

Sursa: Autoevolution

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide