Ce părți ale mașinii trebuie să cureți de zăpadă când pleci iarna la drum?

Autor: David Andrei 19 ian. 2021 Știri auto

Pleci la drum după o noapte în care a nins? Mulți șoferi deszăpezesc doar o mică suprafață din parbriz, considerând că au astfel suficientă vizibilitate. Dar ce părți ale mașinii trebuie să cureți de zăpadă?

GALERIE FOTO

Un mic hublou în parbriz și gata, a plecat la drum. E șoferul care crede că nu are nevoie de mai mult și tocmai din acest motiv, nici nu ține în portbagaj instrumentele necesare pentru deszăpezire sau pentru curățarea autoturismului.

Dar în astfel de situații, poate lua amenzi serioase, pentru că legea nu permite deplasarea astfel.

Potrivit Codului Rutier, conducătorii auto au obligația să mențină permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului și remorcii.

Astfel, trebuie să cureți tot parbrizul, nu doar să-ți “decupezi” un hublou care îți reduce radical vizibilitatea. Sunt șanse mici să vezi pe acolo pietonii angajați în traversare, de exemplu.

Mai mulți polițiști au fost generoși cu șoferii care aveau zăpadă pe mașină

Polițistul Tavi Perțea povestește, în cel mai recent vlog, că a întâlnit un singur șofer cu un astfel de “vizor” pe parbriz. “Nu am aplicat nicio sancțiune, l-am pus să-și deszăpezească mașina”, își amintește acesta.

În ultima perioadă, mai mulți polițiști au dat dovadă de generozitate. Două cazuri similare au avut loc la Sibiu și la Brașov. Oamenii legii s-au dat jos din autospeciale și au curățat lunetele șoferilor.

Evident, o lunetă curată este aproape la fel de importantă ca un parbriz curat. În cazul în care șoferii se deplasează cu luneta plină de zăpadă, aceștia merg ca și cum nu ar avea oglindă retrovizoare la bord. Geamurile laterale curate îi vor ajuta pe șoferi în viraje și la manevre de parcare sau întoarcere. Conducătorii auto nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe funcția de parbriz încălzit sau pe încălzirea în lunetă și să plece la drum cu cele două geamuri pline de gheață și zăpadă.

Și acoperișul, și capota trebuie curățate

Este bine să cureți și capota, și plafonul, și capacul portbagajului. Bucăți de gheață sau de zăpadă se pot desprinde de acolo în mers și pot sparge parbrizul unui alt șofer sau îl pot determina să execute manevre bruște, care se pot încheia cu accidente.

Conducătorii auto trebuie să dea jos zăpada și de pe faruri, și de pe stopuri. E adevărat, luminile de zi nu le oferă o vizibilitate mai bună, dar îi face vizibili în trafic.

Legea nu menționează oglinzile laterale, dar este clar că fără ele, avem șanse mari să producem un accident. În schimb, Codul Rutier face referire la plăcuțele de înmatriculare. Conducătorii auto care circulă cu plăcuțele acoperite cu noroi, praf, zăpadă sau gheață pot fi sancționați cu 2 puncte-amendă, echivalentul a 290 de lei.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide