Pasajul Doamna Ghica nu mai figurează în bugetul Primăriei Capitalei! Ce se întâmplă cu lucrările deja executate

Autor: George Cristea 16 mart. 2021 Știri auto

Pasajul Doamna Ghica nu mai figurează în bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2021, în ciuda faptului că ar fi trebuit finalizat în vara acestui an. În aceste condiții, proiectul ar putea rămâne un șantier blocat, spre disperarea locuitorilor din zonă.

Intră în Galeria FOTO

Pasajul Doamna Ghica ar fi trebuit să rezolve ambuteiajele formate în una dintre cele mai aglomerate intersecții din București. Planurile sale au fost puse pe hârtie în urmă cu peste zece ani, în timpul administrației Videanu, dar contractul de execuție a fost semnat în ianuarie 2019, de administrația Firea. Ar fi trebuit să fie o lucrare relativ simplă – 3 luni de proiectare și 12 luni de execuție. După mai bine de doi ani, lucrările la pasaj sunt oprite într-un stadiu incipient – 40% – suficient doar cât să dea peste cap viața celor care locuiesc în zonă și a celor care traversează zilnic intersecția.

Problemele au început încă din 2020, când administrația Firea a tăiat bugetul alocat construcției pasajului. Proaspăt câștigător al alegerilor, Nicușor Dan spunea înainte de preluarea mandatului că pasajul Doamna Ghica nu are încă toate avizele necesare. Pentru acest lucru, Nicușor Dan anunța o înghețare a lucrărilor timp de două luni, până la lămurirea situației.

„Nu are PUZ (Plan Urbanistic Zonal – n.r.) și nu are nici studiu de stabilitate a clădirilor învecinate. Nu este legal. Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că este o construcție ilegală. Numai că, fiind campanie electorală, probabil că s-au ferit să intre într-o dezbatere cu primarul în funcție”, declara Nicușor Dan în septembrie 2020.

Pasajul Doamna Ghica nu mai figurează în bugetul Primăriei Capitalei. Cum se va finaliza construcția

În urmă cu o lună, constructorul anunța că lucrările sunt sistate „din cauza vremii nefavorabile”. Anunțul coincide cu lamentările primarului Nicușor Dan că nu poate continua lucrările din cauză că are conturile Primăriei blocate. Cu acest prilej, constructorul, dar și beneficiarul lucrărilor (Primăria Capitalei) agreau amânarea termenului de execuție cu două luni, până în iunie 2021.

O lună mai târziu, odată cu anunțarea bugetului pe 2021, aflăm că pasajul Doamna Ghica nu mai este în planurile primăriei. Întrebat de jurnaliști într-o conferință de presă de soarta proiectului, Nicușor Dan a răspuns că se are în vedere trecerea construcției de la Primăria Capitalei la Primăria Sectorului 2. Acesta a discutat deja cu primarul sectorului 2, Radu Mihaiu (USR PLUS), adăugând că acesta „și-a arătat disponibilitatea de a prelua” obiectivul de investiții. Acesta e motivul pentru care în bugetul pe 2020 al Primăriei General nu sunt prevăzuți bani decât pentru plata datoriilor acumulate pentru realizarea acestui pasaj, a mai spus Nicușor Dan.

În acest moment, lucrările sunt oprite total, iar locuitorii din zonă se plâng de praful provocat de lucrări, de lipsa spațiilor verzi (toți copacii din zonă au fost tăiați) și de blocajele în trafic.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide