Ce pedeapsă primesc șoferii pentru fugă de la locul accidentului?

Autor: David Andrei 12 mai 2021 Știri auto

Ai fost implicat într-o tamponare și ai plecat de la locul accidentului fără să discuți cu șoferul mașinii lovite. Ai 24 de ore la dispoziție pentru a declara accidentul la poliție. Dar ce înseamnă, de fapt, fugă de la locul accidentului și cum se pedepsește?

GALERIE FOTO

Potrivit articolului 338 din Codul Penal, părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea la locul faptei, de către conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulație reprezintă o infracțiune. Cel care părăsește locul accidentului riscă să ajungă după gratii. Pedeapsa pentru această fugă de la locul accidentului este închisoare de la 2 la 7 ani.

Se supun aceleiași legi instructorul auto, aflat în proces de instruire, sau examinatorul, în timpul probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Se aplică aceeași sancțiune celor care modifică starea locului sau șterg urmele accidentului de circulație soldat cu decese sau vătămări corporale.

Când poți să pleci de la locul accidentului și nu se consideră fugă?

Poți părăsi locul accidentului în anumite condiții fără să se considere că ai fugit. Principala condiție este ca accidentul să se fi soldat exclusiv cu pagube materiale.

Șoferul poate pleca și în cazul în care chiar el transportă persoanele rănite la o unitate medicală. Acesta este obligat însă, să revină la locul accidentului.

Sunt scutiți de la această regulă și cei care conduc vehicule cu regim de circulație prioritară, cum ar fi ambulanțe, autospeciale de pompieri sau poliție. După terminarea misiunii, aceștia trebuie să se prezinte însă la sediul unității de poliție pe a cărei rază de competență s-a produs accidentul. Acolo se vor întocmi documentele de constatare.

Șoferului îi este permis să plece și dacă victima părăsește locul faptei. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, în cazul unui pieton ușor atins de o mașină. Dar conducătorul auto este obligat să anunțe imediat cea mai apropiată unitate de poliție.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide