Permisul, suspendat 10 ani pentru alcool sau droguri! Senatul a adoptat noua lege

Autor: Radu Țuțulan 12 dec. 2023 Știri auto

Senatul României a adoptat noua lege prin care șoferii condamnați pentru că au condus sub influența alcoolului sau drogurilor vor avea permisul suspendat până la 10 ani.

În luna septembrie, ministrul Justiției de atunci, Robert Cazanciuc, a inițiat un proiect de modificare a Codului Rutier.

Această inițiativă a fost acum acceptată de senatori și nu a primit niciun vot „împotrivă”.

Senatorii au votat înăsprirea legii

Propunerea legislativă modifică și completează o serie de legi din domeniul prevenirii și combaterii traficului si consumului de droguri.

Așa cum am promis, continuăm planul de măsuri pentru reducerea numărului de morți pe drumurile României, declasând-o de pe primul loc la decesele rutiere, în ultimii șase ani”, a scris Robert Cazanciuc, pe Facebook.

Conform noii legi, șoferii prinși cu o alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu vor mai avea dreptul să redobândească permisul chiar și 10 ani.

În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată. Se vor majora pedepsele privind şi finanţarea faptelor ce au legătură cu traficul şi consumul de substanţe psihoactive. Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate”, a mai spus Cazanciuc.

Senatorul PSD a scris pe contul său de socializare că noile modificări legislative au primit 101 voturi „pentru” și niciunul împotrivă din partea senatorilor.

Permisul, suspendat 10 ani pentru alcool sau droguri

Dreptul de a mai conduce vehicule va fi interzis pe o perioadă de până la 10 ani în cazul depistării șoferilor sub influența drogurilor sau alcoolului. În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată”, a scris Robert Cazanciuc pe pagina sa de Facebook, în momentul depunerii inițiativei legislative.

Ministrul Justiției a anunțat, de asemenea, alte patru măsuri:

  • Se vor majora pedepsele privind și finanțarea faptelor ce au legătură cu traficul și consumul de substanțe psihoactive;
  • Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate;
  • Folosirea minorilor în derularea de operațiuni cu substanțe psihoactive va fi o circumstanță agravantă;
  • Va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere.

Care e acum pedeapsa pentru conducere sub influența alcoolului

Dacă se stabilește că ai o concentrație de maximum 0.39 mg/l alcool în aerul pur expirat, atunci scapi doar cu amendă contravențională. Dar permisul va fi suspendat pentru o perioadă de până la 180 de zile.

Sancțiunile pentru conducere sub influența alcoolului sunt cuprinse între 21 și 50 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă între 3.045 lei și 7.250 lei.

Dar, dacă această concentrație de alcool depășește 0.40 mg/l în aerul pur expirat (0.80 g./l în sânge), fapta devine infracțiune. Ceea ce înseamnă că șoferul riscă să facă până la 5 ani de închisoare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide