Persoanele cu dizabilități pot deconta carburantul pentru mașina proprie

Autor: George Cristea 29 iul. 2020 Știri auto
Persoanele cu dizabilități pot deconta carburantul pentru mașina proprie

Persoanele cu dizabilități pot deconta carburantul pentru mașina proprie. O modificare recentă a legislației pentru protecția drepturilor persoanelor cu handicap permite acest lucru, însă în anumite condiții. De asemenea, noua lege asigură condiții mai avantajoase de mobilitate pentru persoanele cu dizabilități.

Astfel, Legea nr. 145/2020, intrată în vigoare din 25 iulie, persoanele cu dizabilități pot alege dacă se deplasează gratuit cu mijloacele de transport public sau dacă solicită decontarea carburantului pentru mașina proprie, adaptată handicapului. În acest caz, legea prevede limite de consum anuale, în funcție de gradul de handicap al persoanei care cere decontarea.

În ce condiții pot deconta carburantul persoanele cu dizabilități?

Mai exact, persoanele cu handicap grav trebuie să se încadreze în suma de 1.500 de lei anual, iar cele cu handicap accentuat nu trebuie să depășească valoarea de 750 de lei anual. Modalitatea de decontare nu a fost stabilită prin această lege, ci urmează să fie stabilită ulterior, prin hotărâre de Guvern.

În plus, noua lege dublează numărul de călătorii gratuite pe care le pot efectua persoanele cu dizabilități, într-un an de zile, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial. Prin urmare, persoanele cu handicap grav  au dreptul la 24 de călătorii gratuite, în timp ce persoanele cu handicap accentuat beneficiază de 12 călătorii pe an calendaristic.

Totodată, noile modificări aduse Legii nr. 448/2006 obligă autoritățile administrației publice locale să ia o serie de măsuri pentru a asigura mijloace de transport în comun adaptate nevoilor persoanelor cu handicap. Așadar, primăriile și operatorii de transport vor trebui, fie să achiziționeze noi mijloace de transport prevăzute cu sisteme de avertizarea audio și video, fie să le adapteze pe cele pe care le au deja.

O altă prevedere importantă a Legii 145/2020 se referă la parcarea pe locurile persoanelor cu dizabilități, care este pedepsită acum mult mai sever.

sursa: Avocatnet

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide