Petrolul se ieftinește pe burse, dar în România prețurile carburanților la pompă nu scad

Autor: Bogdan Bârliga 17 mart. 2023 Știri auto

Suntem din nou în aceeași situație stranie la capitolul prețuri pentru benzină și motorină: petrolul este tot mai ieftin pe burse, însă în România nu se aplică nicio reducere la pompă. Barilul de petrol a ajuns la cea mai mică cotaţie de la sfarșitul lui 2021, iar la noi în unele cazuri prețurile carburanților chiar sunt în creștere.

Prețul petrolului Brent a fost în continuă scădere în ultimele șase luni și acum avem o cotație pentru baril de doar 74 de dolari, iar acest aspect reprezintă cel mai redus nivel înregistrat din iarna anului 2021. Deși avem această evoluție la prețul petrolului pe piața din România carburanții sunt în continuare foarte scumpi la benzinării.

Preţurile de la pompă nu reflectă realitatea costurilor de producţie

Asociația Națională a Benzinarilor Particulari din România susține că preţurile de la pompă nu reflectă realitatea costurilor de producţie şi cer intervenţia Consiliului Concurenţei pentru remedierea situaţiei, se arată într-un articol publicat de stiri.tvr.ro. Reprezentanții acestei asociații afirmă că prețul benzinei la pompă în România ar trebui să fie cuprins între șase lei și maxim 6,4 lei pentru un litru.

Reprezentații benzinarilor atrag atenția și asupra prețului cu care este vândută motorina la noi. „Motorinele sunt în cele mai mari cantităţi care se vând, ar trebui să fie maximum 6 lei şi 6,80 maximum, motorina de cea mai bună calitate” susține președintele Asociației Naționale a Benzinarilor Particulari, Ion Tache, citat de TVR.

Pentru că românii fac tot mai greu față crizei prețurilor ridicate, mulți șoferi au ales varianta puțin mai ieftină pentru alimentarea mașinilor: gazul petrol lichefiat (GPL). Dar și aici avem un preț aproape dublat față de valorile din anii trecuți: un litru de GPL se vinde cu 4 lei. „Preţul de producţie ar permite să avem la pompă un preţ nu mai mare de 3,50 lei. Pentru GPL avem materie primă în România şi nu impune un export prea mare cât şi ţiţei” a mai afirmat președintele Asociației Naționale a Benzinarilor Particulari.

Pentru ca prețurile să mai scadă reprezentanții asociației menționate în acest articol spun că este nevoie de intervenția Consiliului Concurenței și chiar a Guvernului pentru că avem o situație atipică. Spre exemplu conform site-ul Peco Online în București la stațiile Petrom un litru de benzină standard este vândut cu 6,61 lei și acest preț nu reflectă ieftinirea barilului de petrol.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide