Piața de rent a car din România își revine după doi ani de criză

Autor: Mihai Morcovescu 17 aug. 2022 Știri auto

Blocată aproape complet în 2020 din cauza restricțiilor impuse de Covid-19, piața de rent a car din România este pe un trend ascendent. Relansarea curselor aeriene interne și internaționale aduce peste 70% dintre clienții firmelor de închirieri auto.

Conform unui oficial al unei cunoscute firme de rent a car, această piață cunoaște în 2022 o creștere spectaculoasă. Cu toate acestea, nu va reuși să ajungă până la sfârșitul acestui an la nivelul din 2019 din cauza lipsei de mașini de închiriat.

În urmă cu doi ani, aproape jumătate dintre companiile de închirieri auto au intrat în faliment. Mai mult decât atât, cele care au supraviețuit și-au redus parcul auto.

De unde provin clienții pentru piața de rent a car

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Cei mai mulți clienți ai pieței de rent a car din România îl reprezintă turiștii. Cei mai mulți provin din Belgia, Germania, Spania, Italia sau Franța. De asemenea, cetățenii români care vin în țară în vacanță preferă să închirieze mașini premium pe durata șederii.

Pe lângă această categorie mai sunt și românii care, deși dețin o mașină, preferă să închirieze un automobil nou premium pentru a merge la un eveniment. Într-un număr restrâns sunt și românii care închiriază un autoturism premium pentru a pleca în vacanță, în țară sau în străinătate.

Deși pe piața autohtonă de rent a car există o cerere foarte mare, companiile specializate nu pot o onora din cauza lipsei de mașini. Firmele sunt acum mai precaute și preferă să nu repete situația din urmă cu doi ani atunci când aveau rate la credite pentru mașinile din parcul auto, dar nu aveau clienți, informează Autoroparent.ro.

Situația incertă din cauza pandemiei descurajează companiile dornice să facă investiții. Parcurile de rent a car vor crește flotele pe măsură ce situația economică își revine, dar procesul este unul lent și va dura ceva timp până ce piața va reveni la nivelul de dinainte de declanșarea pandemiei.

Cât costă sa închiriezi o mașină premium

Prețurile la închirieri auto la modele premium Mercedes-Benz, BMW sau Audi sunt variate. Principalul criteriu îl reprezintă tipul de caroserie. Este vorba despre sedan, break, cabrio, crossover sau SUV.

În sezonul de vară, cele mai căutate mașini de închiriat sunt sedanurile. Înanotimpul rece sunt preferate SUV-urile mari și cele compacte. Astfel, tarifele pentru o zi de închiriere pornesc de la 60-70 de euro și pot ajunge la 125-130 de euro pe zi.

La acest tarif se pot adăuga și alte taxe, în funcție de politica fiecărei firme. Una dintre acestea se referă la depășirea numărului de kilometri impus în contractul de închiriere, care este valabilă dacă nu există limită de kilometri. Mai există taxe pentru aeroport, șofer, realimentare cu combustibil, etc. De asemenea, se percep taxe pentru livrarea/colectarea mașinii de la o anumită adresă.

Comparativ cu 2019, în prezent, românii închiriază mașini pentru perioade mai scurte de timp. De asemenea, clienții care închiriază mașini vizează călătorii pe distanțe de cel mult 1.000 de kilometri. De aceea, aceștia preferă mașinile diesel. Motivul îl reprezintă consumul redus de carburant și, implicit, autonomia mai mari.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide