Pista de biciclete de pe bulevardul Elisabeta a fost trasată pe trotuar

Autor: George Cristea 28 aug. 2020 Știri auto

Pista de biciclete de pe bulevardul Elisabeta a fost trasată pe trotuar. Este vorba de aceeași pistă care a fost desființată în urmă cu zece ani pentru că nu întrunea condițiile de siguranță.

Intră în Galeria FOTO

Primăria Capitalei a început trasarea pistelor de biciclete de pe bd. Regina Elisabeta. Din nefericire, acestea au fost prevăzute pe trotuar, ceea ce face ca bicicletele și pietonii să se întrepătrundă în mai multe zone. Riscul de accidente crește astfel semnificativ.

Chiar în fața Primăriei, după trasarea pistei, trotuarul a rămas cu o lățime mai mică de 1 metru, fiind imposibil ca doi pietoni să treacă în același timp, soluția fiind să urce pe treapta de la intrarea în instituție.

Bulevardul Elisabeta a mai avut în trecut pistă de biciclete, trasată tot pe trotuar ca și acum. Acest tip de piste s-a dovedit a fi nefuncțional, motiv pentru care Poliția Rutieră a retras autorizațiile și a cerut desființarea lor. Inclusiv pista trasată pe trotuarul de pe bulevardul Elisabeta a fost desființată acum zece ani din acest motiv.

„Aceste piste nu sunt bune pentru că iau din spațiul pietonilor. Infrastructura pentru biciclete trebuie să suporte un număr foarte mare de oameni care circulă de bicicleta, astfel încât atunci când le spui șoferilor, uite, aveți alternative de deplasare, ei chiar să o poată merge cu bicicleta. Să ne închipuim că reușim să convingem 1% dintre bucureșteni să urce pe biciclete. Ar avea loc 100.000 de oameni pe biciclete să circule pe infrastructura din București? Nu. Alea sunt făcute pentru 5-6 persoane care circulă la plimbare, nu zeci de mii de oameni, sute de mii de oameni, care fac regulat naveta pe bicicletă. Știau clar că acest gen de piste au fost desființate de Poliție. Poliția nu poate să le desființeze acum , fiindcă nu sunt finalizate, dar cred o vor face”, a declarat Marian Ivan, reprezentantul Organizației pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), pentru Hotnews.

Ce spune Primăria Capitalei despre pista de biciclete de pe bulevardul Elisabeta?

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că nu au putut face pistele de biciclete pe carosabil deoarece nu aveau loc, iar proiectul are aviz de la Poliția Rutieră.

„Proiectul de realizare a pistelor de biciclete de pe bulevardul Regina Elisabeta are avize atât de la Poliția Rutieră a Municipiului București, cât și din partea Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul PMB pentru trasarea pistelor pe trotuare. Această soluție a fost aleasă din cauza benzilor unice bidirecționale ale Societății de Transport București. Ținând cont de lățimea trotuarelor de pe bulevardul Regina Elisabeta considerăm faptul că pistele pot fi folosite în siguranță de către bicicliști”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea Hotnews.

Poliția Capitalei confirmă că pista de biciclete de pe bulevardul Elisabeta a primit avizul Brigăzii Rutiere.

„Pista pentru biciclete din zona centrală a municipiului București a fost avizată de către Brigada Rutieră în data de 29 octombrie 2019. Înainte de realizarea recepției și darea în folosință a acesteia, colegii mei de la Brigada Rutieră vor face verificări privind marcarea și semnalizarea corespunzătoare, în vederea asigurării unei circulații în condiții optime”, a declarat și Andra Arsintescu, purtător de cuvânt la Brigada Rutieră București.

Pista de biciclete de pe bd. Regina Elisabeta face parte din proiectul de 10 milioane de euro care prevede trasarea a 48 de km de piste pentru biciclete, lucrările fiind executate de Compania Municipală Străzi, Drumuri și Pasaje București.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide