Pneurile Airless sunt tot mai aproape de lansare. Când vom vedea primele mașini cu anvelope fără aer pe drumuri

Autor: Bogdan Bârliga 29 apr. 2023 Știri auto

În anul 2019 compania Michelin a prezentat o nouă tehnologie pentru realizarea anvelopelor. Este vorba despre pneurile fără aer denumite de compania franceză Unique Punctureproof Tire System (UPTIS). La acel moment au început și testele cu noile anvelope în colaborare cu General Motors și un model Chevrolet Bolt EV a fost echipat cu noile pneuri.

Deși rezultatele testelor au fost pozitive nu au mai fost publicate alte date oficiale despre evoluția acestei noi tehnologii. Inițial reprezentații Michelin declarau că ar putea lansa acest nou produs în producție de serie în anul 2024. În cele din urmă avem un update legat de anvelopele UPTIS și cele mai noi informații indică o pregătire pentru lansarea pe piață în anumite condiții în anul 2025.

O nouă serie de teste a confirmat rezistența pneurilor cu această tehnologie până la viteze apropiate de 200 km/h și se pare că există un interes crescut din partea forțelor de ordine pentru dotarea mașinilor de intervenție cu anvelope UPTIS.

Ce tehnologie folosesc pneurile Airless

Anvelopele fără aer dezvoltate de Michelin au în compoziție o serie de materiale cu o rezistență ridicată și au fost proiectate cu o structură ce poate rezista unei greutăți considerabile. Aceste inovații se combină pentru a elimina aerul comprimat și noile pneuri pot susține fără probleme încărcătura vehiculului. Prototipul UPTIS a fost dezvoltat în special pentru vehiculele cu sisteme de propulsie electrificate și sisteme autonome de conducere. În teorie un astfel de pneu nu ar mai avea nevoie de întreținere și ar avea o durată de utilizare mai mare.

Reprezentații Michelin au stat de vorbă recent cu jurnaliștii de la The Drive și au declarat că au primit o serie de solicitări din partea mai multor țări europene pentru a furniza aceste noi anvelope. Mai ales forțele de ordine sunt interesate de pneurile Airless pentru că acestea pot să reziste chiar și atunci când se trage spre mașină cu o armă. Conform informațiilor publicate de The Drive noile anvelope au fost deja testate la viteze de peste 200 km/h și sunt șanse să fie produse într-o serie limitată conform termenului anunțat inițial. Oficialii companiei franceze am mai precizat că se află în discuții avansate cu Tesla și General Motors pentru utilizarea anvelopelor fără aer pe anumite modele.

Pneurile UPTIS dezvoltate de Michelin – video

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Michelin


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide