Poate atinge o mașină de serie 100 km/h într-o secundă? Cei de la Rimac spun că este posibil

Autor: Mihai Morcovescu 31 aug. 2022 Știri auto

Timpii de accelerație, mai ales în segmentul hypercar-urilor, sunt de-a dreptul nebunești, iar Rimac Nevera este un exemplu elocvent. Modelul electric de 1.914 de cai-putere produs de compania cu sediul în Sveta Nedelja (Croația) poate accelera de la 0 la 100 km/h cu start de pe loc în 1,85 secunde.

Există și alte modele de serie extrem de rapide, care sunt capabile să atingă „suta” în aproximativ două secunde. Dar, potrivit unui inginer de la Rimac, limitele în ceea ce privește timpii de accelerație nu au fost încă atinse.

Ce-i drept, astfel de performanțe nu pot fi atinse oricum, ci doar în condiții reale ideale, care sunt destul de rare pe șosele.

Rimac Nevera realizează sprintul 0-100 km/h în 1,85 secunde!

Rimac Nevera (2)

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Rimac Automobili este un producător de hypercar-uri din Croația, care are legături strânse cu francezii de la Bugatti. Cum spuneam, Nevera, cel mai nou și mai bun produs al companiei, poate realiza sprintul 0-100 km/h în mai puțin de două secunde. Bolidul folosește patru motoare electrice, care livrează în total 1.914 CP.

Tocmai unul dintre inginerii companiei croate spune că mașinile de serie pot fi capabile de niște timpi de accelerație extraordinari. Mai exact, acesta este convins că în curând vor fi fabricate automobile extrem de rapide, care vor accelera de la 0 la 100 km/h în cel mult o secundă! Mașinile de drag racing pot realiza deja aceste performanțe, însă pe piste special amenajate și folosind anvelope slick.

Publicația The Drive l-a intervievat recent pe Matija Renic. Inginerul-șef responsabil cu programul Rimac Nevera a fost întrebat dacă un model de producție va putea vreodată să realizeze sprintul într-o secundă sau chiar mai puțin. Croatul a răspuns scurt și la obiect: „Da, în mai puțin de o secundă chiar!”.

Este destul de greu să-ți imaginezi cât de repede ar însemna asta pentru un model de serie. Teoria spune că o secundă este exact durata a 9.192.631.770 de perioade ale radiației. Aceasta corespunde tranziției dintre cele două niveluri hiperfine ale stării fundamentale ale atomului de cesiu 133, în repaus, la o temperatură de 0 grade K.

Sursa: Motor1

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Rimac


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide