Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani? Ce stabilește Codul Rutier

Autor: Radu Țuțulan 16 apr. 2024 Știri auto
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani? Ce stabilește Codul Rutier

Sunt șoferi care, deși au dobândit dreptul de a conduce un vehicul, nu au mai urcat de ani de zile la volanul unei mașini. Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?

Codul Rutier actualizat prevede mai multe situații în care permisul auto poate fi suspendat. De asemenea, legislația prevede și cazuri în care dreptul de a conduce este revocat.

Dar, cei care de ani de zile nu au mai urcat la volanul unei mașini, pot rămâne fără carnet?

Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?

Instanțele de judecată și autoritățile responsabile pot decide anularea permisului, când șoferul a comis infracțiuni deosebit de grave.

Această intervenție a statului e menită să sancționeze acțiuni care au pus în pericol siguranța cetățenilor, inclusiv a șoferului vinovat.

Printre infracțiunile care pot fi sancționate cu anularea permisului se numără:

  • nerespectarea regulilor de circulație;
  • conducerea unui vehicul sub influența alcoolului;
  • conducerea unui vehicul fără permisului de conducere corespunzător categoriei;
  • conducerea unui vehicul care nu are drept de circulație în România, etc.

De asemenea, sunt afecțiuni de sănătate din cauza cărora poate fi anulat carnetul de conducere.

Dar, legea din România nu prevede nicio situație în care permisul auto să fie reținut sau anulat dacă posesorul acestuia nu a mai condus mașina o perioadă lungă de timp.

Practic, poți deține un carnet auto, indiferent dacă ai condus frecvent sau nu ai urcat niciodată la volan, atâta timp cât îl reînnoiești o dată la 10 ani.

Titi Aur: Toți șoferii ar trebui să facă periodic un curs de pregătire

Expertul în conducere defensivă, Titi Aur, a declarat pentru ProMotor că, din punctul său de vedere, toți șoferii ar trebui să facă, o dată la câțiva ani, un scurt curs de împrospătare a cunoștințelor auto.

Nu doar cei care urcă la volan o dată la câțiva ani, ci și cei care conduc zilnic ar trebi să facă o dată la câțiva ani un curs de conducere și legislație auto. Așa cum la muncă se face anual Medicina Muncii, la fel ar trebui făcut și în cazul conducerii unei mașini. Astfel, șoferii află noutățile legislative, le sunt reamintite noșiunile de bază privind siguranța rutieră, acordarea primului ajutor, reguli de comportament în trafic. Iar asta va duce la o creștere a conștientizării pericolelor și o mai mare responsabilitate”, este opinia fostului campion de raliuri.

În ceea ce privește posesorii de permis auto care nu au mai condus de foarte mult timp, consideră că situația diferă de la caz la caz.

Sunt șoferi care după 10-20 de ani de conducere au făcut o pauză de 2-3 ani din diverse motive. Aceștia, când vor urca din nou la volan, este foarte probabil să conducă la fel ca înainte. Dar alții, care poate au condus o lună-două după ce și-au luat permisul, fac o pauză de câțiva ani, iar când vor să conducă din nou constată că nu mai știu nici cum să bage în viteză. În mod clar, aceștia ar trebui să reia școala de șoferi cu totul”, a mai spus Titi Aur.

Nerespectarea regulilor de circulație duce la anularea permisului

Nerespectarea regulilor de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane poate duce la anularea permisului.

Instanța de judecată poate decide retragerea definitivă a dreptului de a conduce un autovehicul pentru a asigura protecția celorlalți participanți la trafic. Totodată, sancționează astfel încălcările legii în ceea ce privește conducerea autovehiculelor.

Practic, titularul permisului auto își pierde dreptul de a conduce un autovehicul printr-o hotărâre judecătorească definitivă, dacă a demonstrat un comportament periculos și neglijent în trafic, ce a dus la pierderea vieții sau vătămarea corporală a unei persoane.

În această categorie se poate încadra și părăsirea locului accidentului sau sustragerea de la prelevarea probelor biologice.

Permisul anulat pentru conducere sub influența alcoolului

Conducerea sub influența substanțelor interzise și a alcoolului se sancționează cu suspendarea dreptului de a conduce pentru cel puțin 90 de zile.

Dar, atunci când fapta constituie infracțiune, există temeiul legal ca instanța de judecată să poată decide inclusiv anularea permisului.

Alcoolul și drogurile pot afecta abilitățile cognitive și motorii ale șoferului, de aceea conducătorii auto prinși la volan sub influența acestora sunt considerați un pericol public.

Mai mult decât atât, acțiunea lor reprezintă o decizie conștientă și iresponsabilă prin care demonstrează o lipsă de respect față de legile și siguranța celorlalți participanți la trafic.

Iar cei care repetă acest comportament vor avea permisul anulat.

Permisul anulat pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat

Conducerea unui vehicul cu plăcuțe retrase sau înmatriculat în alt stat, fără drept de circulație în România, este considerată o infracțiune gravă.

Anularea permisului de conducere în această situație are rolul de a descuraja astfel de comportamente și de a proteja siguranța și ordinea pe drumurile publice.

De aceea, instanța de judecată poate dispune inclusiv anularea permisului celui care conduce un vehicul neînmatriculat.

Cum redobândești permisul anulat

Anularea permisului auto este considerată una dintre cele mai drastice pedepse pentru șoferii care încalcă regulile de circulație.

Dar această sancțiune nu are un rol permanent.

Legea prevede că șoferii care au avut permisul anulat pot să își redobândească dreptul de a conduce, dar numai în anumite condiții.

Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:

    • au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
    • a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
    • a intervenit amnistia;
    • interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide