2024: Boli pentru care se suspendă permisul de conducere. Depresia te poate lăsa fără carnet

Autor: Radu Țuțulan 13 feb. 2024 Știri auto

Șoferii trebuie să fie apți din punct de vedere fizic și mental pentru a deține un permis auto, de aceea legislația a stabilit că există o serie de boli pentru care se suspendă permisul de conducere. Depresia poate fi una dintre afecțiunile care te lasă fără carnet.

Peroanele care suferă de scleroză multiplă, boala Parkinson sau demență nu vor mai avea dreptul să conducă un autovehicul. Acestea nu sunt singurele afecțiuni care duc la suspendarea permisului de conducere.

Autoritățile nu vor da dreptul celor care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă sau diabet să urce la volanul unei mașini.

Doar în cazuri excepționale, permisul de conducere auto poate fie eliberat sau reînnoit persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare. Dar numai după ce afecțiunea a fost tratată și doar în baza unui aviz eliberat de un medic specialist.

Problemele respiratorii te lasă fără permisul de conducere

Persoanele care au probleme cu aparatul respirator, nu vor mai avea dreptul de a conduce. Aceștia pot redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului specialist.

În cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, permisul poate fi păstrat numai pe baza unui aviz medical autorizat. Și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.

Nici cei cu tulburări psihice sau cu dependență de droguri, medicamente sau alcool, nu au dreptul de a conduce. Iar dacă se constată una dintre aceste afecțiuni ulterior dobândirii permisului, acesta va fi suspendat automat.

Persoanele care suferă de diabet nu pot conduce o mașină

Conform legii, persoanele care suferă de diabet zaharat nu pot conduce o mașină.

Însă, dacă urmează un tratament medicamentos și se angajează să țină sub control hipoglicemia, își pot păstra permis auto.

Totodată, cei în cazul cărora există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă trebuie să efectueze o consultație de specialitate. Și doar dacă obțin un aviz medical autorizat își pot păstra permisul de conducere.

Pentru a avea drept de conducere, șoferii trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi. În cazul în care nu se încadrează în aceste limite, nu vor avea dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice. Decât dacă această problemă se rezolvă prin ochelari de vedere sau lentile de contact.

Nici persoanele care au probleme cu auzul și suferă de hipoacuzie profundă bilaterală nu pot conduce vehicule din categoria A sau B, decât dacă acesta dispune de oglinzi mai mari.

Cardiacii nu au dreptul să conducă

Codul Rutier interzice și persoanelor care au boli cardiovasculare să dețină permis de conducere auto. Totuși, în cazul în care afecțiunea a fost tratată și un medic cardiolog a acordat aviz favorabil, atunci șoferul își poate păstra permisul.

În această categorie intră afecțiuni precum bradiaritmiile, tahiaritmiile, simptome de angină, implantare de stimulator cardiac permanent, operație de bypass coronarian cu grefă, transplant de cord etc.

În schimb, nu se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere în cazul unei boli vasculare periferice, cardiopatie valvulară, etc.

Cum obțin dreptul de a conduce persoanele cu afecțiuni locomotorii

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor.

Persoanele cu dizabilități pot primi dreptul de a șofa numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Iar în anumite cazuri va fi necesar și susținerea unei probe practice de conducere.

De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul.

Depresia te poate lăsa fără permisul de conducere

Depresia este o altă afecțiune care, indirect, te poate lăsa fără carnet. Majoritatea medicamentelor utilizate în tratarea acestei afecțiuni conțin substanțe cu efect psihoactiv sau psihotrop.

Aceste medicamente alterează capacitatea șoferului de a reacționa și îi scade atenția. De aceea, lege interzice conducerea unei mașini celor care folosesc astfel de tratamente.

Șoferii prinși sub influența acestor substanțe riscă să ajungă la închisoare. Conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive atrage suspendarea automată a dreptului de a conduce și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide