Poate scăpa de sancțiune șoferul care face schimb de locuri cu pasagerul? Ce riscă în această situație

Autor: Radu Țuțulan 24 apr. 2024 Știri auto
Poate scăpa de sancțiune șoferul care face schimb de locuri cu pasagerul? Ce riscă în această situație

Sunt cazuri în care șoferul a făcut schimb de locuri cu pasagerul ca să scape de o sancțiune, după ce a fost oprit de poliție pentru control. Ce riscă, într-o astfel de situație, cei doi ocupanți ai mașinii?

Conducerea unei mașini pe drumurile publice fără a deține permis de conducere este interzisă. De asemenea, se interzice și conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice. Iar cei care comit astfel de abateri comit o infracțiune și riscă să ajungă chiar și la închisoare.

De aceea, au existat conducători auto care, dacă se aflau într-una dintre aceste situații, au încercat să scape de sancțiune.

Poate scăpa de sancțiune șoferul care face schimb de locuri cu pasagerul?

În general, aceste schimburi rapide de loc se produc imediat după ce mașina e trasă pe dreapta pentru un control al poliției.

Cel aflat la volan, care știe că are permisul suspendat sau a consumat alcool, se mută pe bancheta din spate sau pe scaunul din dreapta. Iar pasagerul trece la volan, astfel încât atunci când polițistul ajunge la geamul mașinii, să pară că acesta conducea vehiculul.

În aproape toate situațiile, polițistul observă însă acest schimb de locuri. Și, după ce îi legitimează pe amândoi și le verifică documentele, aplică sancțiunile în conformitate cu faptele comise.

Astfel, chiar dacă șoferul a trecut pe scaunul pasagerului, poate fi amendat pentru fapta comisă. În plus, cei doi mai pot fi acuzați de inducerea în eroare a autorităților, care e tot o faptă penală.

Polițistul aplică legea în baza a ceea ce vede. Iar în fața instanței, cuvântul său este suficient și nu trebuie să aducă probe suplimentare pentru a demonstra că șoferul a făcut schimb de locuri cu pasagerul. Astfel că, în mai toate cazurile, instanța va menține sancțiunea dispusă de polițist. Iar cei doi, adică și șoferul și pasagerul cu care a făcut schimb de loc, riscă să fie condamnați și pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă”, a explicat avocatul Valentin Ciobanu pentru ProMotor.

Ce se întâmplă dacă ești prins băut la volan

Ordonanța de Urgență 195/2002 stabilește o serie de reguli foarte stricte în ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului.

Astfel, dacă la verificarea cu etilotestul se constată o concentrație al alcoolului între 0,01 și 0,40 mg/l în aerul pur expirat, atunci conducătorul auto va fi amendat contravențional și i se va suspenda permisul pentru 90 de zile.

Sancțiune este între 9 și 20 de puncte de amendă. Asta înseamnă că va plăti pentru fapta sa o sumă cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 lei.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, este sancțiunea prevăzută la punctul 1, ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.

Așadar, orice concentrație alcoolică peste 0,40mg/l în aerul expirat duce la întocmirea unui dosar penal. Iar șoferul poate primi o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.

Iar șoferii care refuză efectuarea alcool-testului vor avea, de asemenea, permisul suspendat și riscă de la 2 la 7 ani de închisoare.

Dosar penal pentru că a împrumutat mașina de la soția sa

O situație bizară s-a petrecut în toamna anului trecut, pe Valea Prahovei. Două persoane, soț și soție se îndreptau spre munte, dar femeia, care era la volan, s-a temut să conducă pe serpentine.

Astfel că a decis să facă schimb de locuri și să lase soțul să conducă mașina, cu toate că acesta nu avea carnet de conducere.

Au fost opriți la scurt timp pentru un control de rutină. În timpul controlului, cei doi au explicat polițiștilor situația, dar asta nu i-a scăpat de probleme.

Bărbatului i-a fost întocmit dosar penal pentru conducere fără permis, iar pe numele femeii a început cercetarea penală pentru încredințarea mașinii unei persoane care nu deține carnet auto. Fiecare riscă până la 5 ani de închisoare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide