Ce înseamnă când un polițist stă cu brațele întinse? Mulți șoferi habar n-au

Autor: David Andrei 28 mai 2021 Știri auto

Ce înseamnă când un polițist stă cu brațele întinse? Este o întrebare care le-ar putea da bătăi de cap multor șoferi care au urmat, cu ceva timp în urmă, cursurile unei școli de șofer.

GALERIE FOTO

Un polițist cu brațele întinse în intersecție. Ce trebuie să faci dacă îl vezi? Există două situații distincte. Toți șoferii trebuie să știe însă, că atunci când un polițist ține brațele întinse orizontal, această poziție semnifică oprire. Dar nu pentru toți participanții la trafic. Semnalul li se adresează exclusiv celor a căror direcție inițială de deplasare se intersectează cu brațele polițistului. Pentru ca explicația să fie mai clară, toți conducătorii auto care se deplasează din fața sau din spatele polițistului trebuie să oprească.

După ce a dat acest semnal, polițistul poate coborî brațele. Așa cum am învățat la orele de teorie de la școala de șoferi, în continuare, poziția sa semnifică “oprire” pentru toți participanții la trafic care vin din fața sau din spatele său.

Polițist cu brațele întinse – oprire. Dar ce înseamnă un braț ridicat vertical?

Atunci când un polițist are un braț ridicat vertical, semnificația este “Atenție, oprire” pentru toți șoferii care se apropie. Sunt însă, și excepții. Nu sunt obligați să oprească cei care nu ar mai putea face acest lucru în condiții de siguranță.

Potrivit articolului 88 din OUG nr. 195/2002, semnalul nu li se adresează celor care sunt deja angajați în traversarea unei intersecții.

Pe timp de noapte, pentru a solicita oprirea unuia sau a mai multor participanți la trafic, polițiștii pot folosi un dispozitiv cu lumină roșie sau un baston fluorescent-reflectorizant. Aceștia balansează dispozitivul sau bastonul în plan vertical și li se adresează participanților la trafic către care este îndreptat.

Alte semnale ale polițiștilor pe care mulți șoferi nu le cunosc

Sunt mai multe semnale ale polițiștilor pe care mulți conducători auto le ignoră pentru că nu le cunosc. Acest lucru le poate atrage însă, suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice.

Șoferii trebuie să știe că un polițist, atunci când balansează brațul pe verticală, cu palma orientată către sol, le cere, de fapt, să reducă viteza.

Dacă cel în uniformă rotește brațul energic, șoferii cărora li se adresează trebuie să mărească viteza de deplasare.

În timpul efectuării acestor semnale, polițiștii pot folosi și fluierul.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide