Polițiștii îi amendează pe cei care merg cu trotinetele electrice pe trotuar

Autor: Cristian Agatie 28 iul. 2021 Știri auto

După ce autoritățile au modificat Codul Rutier pentru a reglementa circulația trotinetelor electrice, era clar că nu va mai dura mult până la aplicarea amenzilor. Într-o acțiune recentă, polițiștii îi amendează pe cei care merg cu trotinetele electrice pe trotuar, încălcând astfel prevederile legale.

Intră în Galeria FOTO

Potrivit Codului Rutier, trotinetele electrice, ca și bicicletele, nu au voie să circule pe trotuar, ci doar pe pistele de biciclete special amenajate. În cazul în care nu există piste de biciclete, circulația trotinetelor electrice este permisă pe șosea numai dacă limita de viteză pe sectorul respectiv de drum este de cel mult 50 km/h. Nerespectarea acestor măsuri se soldează cu amenzi usturătoare, cel puțin atunci când polițiștii sunt pe fază ca să aplice sancțiunile.

Miercuri, polițiștii Brigăzii Rutiere au acționat în mai multe zone din Capitală pentru reducerea riscului rutier în rândul participanților la trafic pe două roți. Acțiunea a vizat cu precădere prevenirea producerii accidentelor de circulație produse pe fondul nerespectării prevederilor legale privind circulația bicicletelor și a trotinetelor electrice. În urma activităților desfășurate au fost aplicate 42 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 4.500 de lei. Dintre acestea, 26 de amenzi au fost acordate bicicliștilor, iar 16, posesorilor de trotinete electrice.

Polițiștii îi amendează pe cei care merg cu trotinetele electrice pe trotuar: S-au înmulțit sancțiunile

Față de o acțiune similară desfășurată în urmă cu aproape un an, remarcăm o înmulțire a sancțiunilor aplicate celor cu trotinete electrice. Este, oarecum, normal, având în vedere că anul trecut societatea își revenea după perioada de carantină, iar circulația nu înregistra cotele ridicate din aceste zile. Printre cele mai comune sancțiuni aplicate de polițiști se numără cele pentru circulația cu trotineta pe trotuar. Foarte mulți conducători de trotinete fac acest lucru, astfel că polițiștii ar avea de lucru non-stop dacă și-ar propune la modul serios acest lucru.

Polițiștii au aplicat mai multe sancțiuni în zona Piața Victoriei, unde mai multe persoane au circulat cu trotineta electrică pe trotuar,  deși în zona respectivă există pistă pentru biciclete marcată și semnalizată corespunzător. Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei, persoanele respective au fost sancționate contravențional, valoarea amenzii pentru astfel de abateri fiind de 580 de lei (patru puncte-amendă).

Brigada Rutieră organizează permanent astfel de acțiuni în vederea reducerii numărului de accidente rutiere și menținerii unui climat de ordine și siguranță rutieră pe drumurile publice din Capitală. Și bine face, pentru că trotinetele electrice au fost implicate în ultimii ani în sute de accidente, unele dintre ele chiar mortale. Municipalitatea din Turnu Severin a decis chiar interzicerea trotinetelor în zonele pietonale ale orașului, pentru evitarea accidentelor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide