Poți circula cu mașina dacă ai parbrizul spart? Ce prevede legea din România

Autor: Radu Țuțulan 23 oct. 2023 Știri auto

Se poate întâmpla ca din cauza unei pietricele sau a unei crengi căzute din copac să te trezești cu parbrizul spart. Iată ce prevede legea din România în astfel de cazuri și în ce condiții mai poți circula cu mașina, dacă ai o astfel de avarie.

Siguranța circulației este criteriul de la care pornesc majoritatea prevederilor din Codul Rutier.

Astfel, mașinile care au avarii la sistemul de frânare sau iluminare, de exemplu, nu vor primi drept de circulație în momentul în care efectuează inspecția tehnică periodică (ITP).

Acestea nu sunt singurele avarii considerate periculoase. Și defecte ale motorului, emiterea de noxe peste limită sau parbriz care nu oferă suficientă vizibilitate sunt motive de respingere la ITP.

Motive pentru care este o mașină respinsă la ITP

Deficientele care pot fi constatate la ITP sunt încadrate în minore, majore și periculoase. În cazul în care mașina are probleme majore sau periculoase, atunci va fi respinsă. Proprietarul va avea la dispoziție apoi 30 de zile pentru a remedia defectele și a reface ITP.

Printre problemele care duc la respingerea mașinii la ITP se numără:

  • sistem de frânare ineficient
  • defecțiuni la sistemul de iluminare
  • caroserie afectată de rugină
  • semne ale unui accident
  • emisie prea mare de noxe, etc.

Poți circula cu mașina dacă ai parbrizul spart?

Parbrizul este considerat o componentă de siguranță foarte importantă a mașinii. De aceea, atât la testele ITP, cât și pe șosea, autoritățile sunt atente la acest aspect.

Pe parbriz este interzis să lipești, de exemplu, obiecte, afișe sau folii care obturează vizibilitatea șoferului.

Aceeași situație este și dacă ai parbrizul spart. Pentru că prin acea zonă nu ai o vizibilitate optimă, nu vei trece de inspecția tehnică periodică decât dacă înlocuiești parbrizul.

Dacă este vorba, însă, de o mică fisură sau un punct în care a sărit sticla, atunci nu ar trebui să fie o problemă pentru a trece de ITP. Condiția este ca această fisură să nu afecteze în niciun fel vizibilitatea șoferului.

Dar, în cazul în care avaria este una evidentă și ești oprit de un polițist pentru control, poți fi amendat. Conform legii, orice accident, chiar și unul minor, trebuie raportat, pentru a primi drept de reparație a mașinii.

O zgârietură pe mașină te lasă fără carnet

Declararea incidentului se face fie la firma de asigurări, pentru cei care au CASCO, fie la Poliție. Iar în urma constatării, se obține o autorizație de reparație. În lipsa acesteia, niciun service nu are voie, conform legii, să-ți repare mașina.

Codul Rutier stabilește că șoferii au la dispoziție 24 de ore să declare producerea unui accident. În caz contrar, vor fi amendați cu până la 725 de lei și permisul de conducere va fi suspendat pentru 30 de zile.

Constituie contravenții și se sancționează cu 2 sau 3 puncte amendă […] neîndeplinirea obligației proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurări decât în urma unui accident de circulație”, se precizează în lege.

Iar amenda, în acest caz, este între 290 și 425 lei.

Cât timp poți circula cu mașina lovită

După ce au obținut autorizația de reparație, șoferii au la dispoziție cel mult o lună să-și repare mașina.

Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei”, precizează Art 148 (20), din OUG 195/2002.

Conform legii, dacă vehiculul nu este reparat în termenul stabilit de autorități, acesta nu va mai avea drept de circulație pe drumurile publice.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Elements.envato.com, Shutterstock.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide