Mașinile cu ITP expirat vor fi radiate automat din circulație! În ce condiții se va face asta

Autor: Radu Țuțulan 17 oct. 2023 Știri auto

Un proiect de modificare a Codului Rutier propune ca mașinile cu ITP expirat să fie radiate automat din circulație după o anumită perioadă.

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică, la începutul lunii octombrie, un proiect de modificare a legii circulației.

Printre propunerile MAI se regăsește și cea referitoare la mașinile care au ITP expirat. Concret, după o anumită perioadă în care inspecția tehnică periodică (ITP) nu a fost refăcută, acestea vor fi radiate.

Mașinile cu ITP expirat, radiate automat din circulație

Conform proiectului de modificare a legii, „suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine […] la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică”.

Ceea ce este și în prezent valabil. În momentul în care inspecția tehnică periodică expiră, înmatricularea mașinii este suspendată. Schimbarea importantă survine însă în ceea ce privește efectul pe termen lung ale expirării ITP.

Radierea din evidență a unui vehicul se face, din oficiu, de către autoritatea care a efectuat înmatricularea […] în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului […] a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 3 ani”, se precizează în proiectul elaborat de Ministerul de Interne.

Ceea ce înseamnă că mașinile a căror inspecție tehnică periodică a expirat de peste 3 ani, vor fi radiate automat din circulație.

Cum se radiază o mașină din circulație

În prezent, radierea din circulație a mașinii se face în mai multe situații. Astfel, cei care au dat la casat mașina sau le-a fost furată, ori pur și simplu nu o mai folosesc, pot cere radierea.

Proprietarul trebuie să depună la Direcția de Permise și Înmatriculări Auto următoarele acte:

  • Cererea de radiere;
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare;
  • Actul de identitate al solicitantului – original si copie;
  • Cartea de identitate a vehiculului – original si copie;
  • Certificatul de înmatriculare;
  • Fișa de înmatriculare cu viza organului fiscal competent teritorial sau certificatul de atestare fiscală completat și semnat de proprietar;
  • Certificatul de radiere în trei exemplare, care se poate descărca de pe site-ul DRPCIV.

De asemenea, se mai poate face radierea automată în cazul mașinilor declarate fără proprietar.

Iar dacă proiectul de modificare a Codului Rutier va fi adoptat, la aceste situații se va adăuga și lipsa ITP pentru o perioadă de 3 ani.

Practic, toți posesorii de vehicule vor fi obligați să refacă periodic ITP-ul, chiar dacă nu folosesc mașina. Altfel, aceasta va fi radiată, iar proprietarul va trebui să reia întreaga procedură de înmatriculare a vehiculului, ca și când l-ar introduce pentru prima dată în circulație.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide