Ce înseamnă, de fapt, predare leasing și de ce s-au umplut site-urile olx și autovit de astfel de anunțuri în această perioadă

Autor: ProMotor 14 mai 2020 Știri auto
Ce înseamnă, de fapt, predare leasing și de ce s-au umplut site-urile olx și autovit de astfel de anunțuri în această perioadă

Ți-ai luat mașină în leasing, dar nu-ți mai permiți să o plătești sau deja vrei alta? Știi că poți să faci o operațiune de predare leasing? Astfel, altcineva va prelua ratele tale.

Poți scăpa de mașină înainte de expirarea contractului de finanțare. Acțiunea de predare leasing se poate efectua printr-un contract de novație încheiat între cele trei părți implicate: societatea de leasing, care este și deținătoarea autoturismului, cedentul, cel care predă leasingul și cesionarul, cel care preia leasingul.

Astfel, cedentul nu mai este obligat să plătească ratele pentru o mașină pe care nu o mai dorește sau pe care nu-și mai permite să o plătească și nici asigurările pentru aceasta, RCA și CASCO, ambele obligatorii în cazul leasingului.

Ce trebuie să facă cel care vrea să predea leasingul?

Predarea leasingului este simplă și începe cu găsirea unui doritor care să-l preia și obținerea acordului societății de leasing, fără de care contractul de novație nu poate fi încheiat.

Cel care va achita leasingul în continuare va fi evaluat de către societate din punct de vedere financiar. În urma evaluării, societatea va decide dacă acesta poate plăti ratele. În cazul unui răspuns afirmativ, urmează semnarea contractului de novație.

Cât primești pe mașină într-o situație de predare leasing?

Predarea contractului de leasing presupune achitarea comisionului de analiză al firmei de leasing (taxa de novație), plătit de oricare dintre cei doi.

Cedentul trebuie să facă dovada faptului că este cu toate facturile aferente contractului de leasing achitate la zi.

Asigurarea CASCO rămâne valabilă până la expirarea poliței și va fi transferată cesionarului, căruia îi revine obligația plății ratelor conform contractului. O nouă poliță RCA se va emite pe numele noului utilizator al autoturismului.

Valoarea mașinii în momentul predării leasingului depinde de anul fabricației, de distanta parcursă, de starea vehiculului, de dotări, dar și de prețul altor modele similare disponibile la vânzare.

Prețul final, rezultat al negocierii dintre cedent și cesionar, va fi menționat în contractual de novație. Transferul se poate realiza și fără efectuarea vreunei plăți.

De ce olx și autovit.ro s-au umplut de anunțuri cu predare de leasing?

Au apărut, în ultima perioadă, tot mai multe oferte de predare leasing pe site-urile de profil, cum ar fi autovit.ro și olx.ro. Acest lucru se explică prin faptul că țara noastră, ca și alte state lovite de pandemia de coronavirus, se află în pragul unei crize financiare.

Aproximativ 350.000 de români au rămas fără loc de muncă de la instituirea stării de urgență, iar Executivul estimează că numărul acestora se va dubla. Peste un milion au fost trimiși în șomaj.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide