Primul autobuz convertit pe CNG se află în teste în București

Autor: George Cristea 16 nov. 2020 Știri auto

Societatea de Transport București (STB) testează primul autobuz convertit pe gaz natural comprimat (CNG), după omologarea acestuia de către Registrul Auto Român. Potrivit STB, circa 600 de autobuze diesel vechi vor fi convertite pentru a funcționa cu CNG.

Intră în Galeria FOTO

„Compania municipală de transport și partenerii săi au realizat primul autobuz din Europa modernizat, prin transformarea motorului cu alimentare Diesel și normă de poluare Euro 3, în alimentare cu gaz natural comprimat (CNG) și normă Euro 6. STB are în vedere modernizarea unui număr de 600 de vehicule din parcul circulant, transformându-le în autobuze propulsate cu CNG, cu normă de poluare Euro 6. Prin acest proiect, vor fi reduse emisiile poluante, dar se va realiza și înnoirea parcului de vehicule”, se arată într-un anunț făcut de STB pe pagina sa de Facebook.

„Autobuzul convertit pe CNG are avantaje deosebite în ceea ce privește costurile de operare, gazul natural fiind mult mai ieftin decât carburanții lichizi. Autobuzul va rămâne în circulație pentru testare și monitorizare, iar, în funcție de rezultate, executantul acestuia va continua să facă reglaje pentru optimizarea randamentului și a consumului, împreună cu firmele colaboratoare în proiect”, se arată în comunicatul STB.

Primul autobuz convertit pe CNG, alte 600 în plan

Proiectul a demarat încă din această vară, dar abia acum a fost omologat de RAR primul autobuze convertit pe CNG. În afară de convertirea celor 600 de autobuze pentru funcționarea pe CNG, STB mai are în vedere transformarea a încă 150 de autobuze Mercedes vechi în troleibuze, precum și extinderea rețelei de transport în zonele deficitare: Gara de Nord, Bd. Ion Ionescu-Sisești, Berceni.

De asemenea, începând de duminică, 15 noiembrie 2020, încă 17 autobuze Mercedes Citaro Hybrid vor circula pe linia 605 care face legătura între zona centrală a Capitalei și Cartierul Băneasa, la intervale de succedare cuprinse intre 7-10 minute în perioada orelor de vârf. În prezent, autobuzele hibrid se mai află în circulaţie şi pe liniile 133, 123, 131, 105 și 178.

Autobuzele ultramoderne sunt prevăzute cu funcții special destinate persoanelor cu dizabilități, au instalație de climatizare, prize USB pentru încărcarea rapidă a dispozitivelor mobile, precum şi un sistem informatic performant care permite furnizarea informațiilor despre călătorie pasagerilor, în timp real.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide