Primul oraș din România care a aprobat regulament pentru trotinete electrice

Primul oraș din România care a aprobat regulament pentru trotinete electrice

Autor: ProMotor acum 4 luni Știri

Consiliul local din Cluj-Napoca a aprobat primul regulament din România care vizează condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice.

Prin noul regulament se stabilesc condiţiile de utilizare a domeniului public de către operatorii de flote de trotinete electrice şi utilizatorii acestora, astfel încât circulaţia în oraş să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, a anunţat miercuri, Mediafax.ro.

Potrivit acestuia, regulamentul stabileşte doar locurile în care trotinetele pot fi amplasate sau staţionate, nu şi modul de circulaţie, acesta fiind reglementat de Codul Rutier.

Astfel utilizatorii nu pot utiliza trotinetele pe trotuar, ci doar pe traseele dedicate transportului în comun, piste de biciclete şi pe sectoarele de drum unde viteza de circulaţie legală este mai mică de 50 km/h.

„În dezbaterea publică din 14 octombrie a fost propusă modificarea vârstei minime a utilizatorilor de trotinete pe domeniul public, însă şi acest lucru este prevăzut de Codul Rutier şi anume că vârsta minimă este de 14 ani, iar cei care au vârsta cuprinsă între 14 -16 ani au obligaţia de a purta cască de protecţie”, se arată în comunicat.

Operatorii au obligaţia de a le ridica în termen de două ore

Conform noului regulament, în următoarele locuri este interzisă amplasarea/staţionarea trotinetelor electrice:

-pe trotuare cu lăţimea mai mică de 2 m;

-în zona staţiilor de transport în comun, pe toată lungimea staţiei şi 25 m înainte şi după staţie;

-pe aliniamentele clădirilor sau a gardurilor;

-în zona standurilor de taxi, pe toată lungimea standului;

-în zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii şi 25 m înainte şi după trecerea de pietoni;

-în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme;

-pe spaţiile verzi;

-în intersecţii şi la mai puţin de 10 m de intersecţii;

-în zona acceselor pietonale şi auto;

-pe şantierele în lucru de pe domeniu public şi pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente reţelelor edilitare subterane.

În cazul în care trotinetele sunt lăsate de către utilizatori în locurile mai sus menţionate, operatorii au obligaţia de a le ridica în termen de două ore. În caz contrar, trotinetele vor fi ridicate de pe domeniul public de către Primăria Cluj-Napoca, prin Regia Autonomă a Domeniului Public, şi se va aplica o taxă de ridicare al cărei cuantum este stabilit de către Consiliul local, a mai anunţat Primăria Cluj-Napoca.


Sursa foto: ProMotor


Comentarii
Inchide