Probleme pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu Pitești

Autor: George Cristea 12 oct. 2020 Știri auto

Asociația Pro Infrastructură a semnalat apariția primelor probleme pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu Pitești. Acesta este și cel mai complex al viitoarei autostrăzi, traversând Carpații printr-un tunel de 1,7 kilometri și aproape 50 de poduri și viaducte.

Intră în Galeria FOTO

În urmă cu o săptămână salutam constructorul lotului 1 al autostrăzii Sibiu Pitești pentru operativitatea de care a dat dovada și ritmul bun al lucrărilor. Situația este cu totul alta pe lotul al treilea, care este și cel mai dificil al viitoarei autostrăzi. Licitația lansată la sfârșitul lunii septembrie are toate șansele să fie un fiasco, atrage atenția Asociația pro Infrastructură, având în vedere documentația necorespunzătoare.

Probleme semnalate de Asociația Pro Infrastructură pe lotul 3

Potrivit celor de la Asociația Pro Infrastructură, există deja o societate care a contestat licitația pentru construcția lotului 3, invocându-se încălcări ale legistaţiei la întocmirea documentaţiei. De altfel, susţine organizaţia, documentaţia este un studiu de fezabilitate minimal din 2008, aspru criticat de Comisia Europeană. ”Există premisele ca majoritatea constructorilor serioşi să nu depună oferte, ci doar cei interesaţi să speculeze”, a transmis Asociaţia Pro Infrastrutură, într-o postare pe Facebook.

La finalul lunii septembrie CNAIR a lansat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia tronsonului 3 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti. Proiectarea va dura între 12 şi 18 luni, iar execuţia lucrărilor între 45şi 59 luni (finalizare în 2026/2027), valoarea estimată a contractului pentru cei 37,4 km de autostradă fiind de 5,3 miliarde lei (cea mai mare valoare licitată vreodată de CNAIR). Această licitaţie va fi una cu precalificare, în sensul că într-o primă etapă ofertanţii îşi vor depune candidaturile până în 10 noiembrie, CNAIR le va evalua în funcţie de cifra de afaceri, experienţa în proiectarea şi construirea tunelurilor sau a structurilor, după care va selecta candidaturile pentru etapa finală de depunere a ofertei tehnice şi financiare în care se va puncta preţul, perioada de garanţie suplimentară, reducerea termenelor de proiectare şi execuţie, experienţa personalului şi înlocuirea unor soluţii tehnice de terasament cu poduri”, a scris Asociaţia Pro Infrastructură pe Facebook.

Lotul 3 al autostrăzii Sibiu Pitești este cel mai complex tronson

Lucrările la lotul 3 al autostrăzii Sibiu Pitești includ construcția tunelului Poiana, de 1,7 km, aproape 50 de poduri și viaducte cu o lungime totală de aproximativ 15 km, două noduri rutiere la Văleni și Cornetu, un ecoduct de 220 de metri peste întrega lățime a Văii Oltului, 4 spații de servicii, un centru de întreținere și coordonare, numeroase lucrări de consolidare, hidrotehnice sau de protecție a mediului.

„Documentația tehnică ce stă la baza acestei licitații este un studiu de fezabilitate minimal realizat în 2008 și care a fost aspru criticat de experții Comisiei Europene de-a lungul timpului. Discutăm despre doar 34 de foraje geotehnice de adâncime (sub un foraj per km), mult sub necesarul de investigații de teren necesare pentru un proiect montan de o asemenea anvergură. Spre exemplu, pentru tunelul Poiana de 1,7 km lungime au fost realizate doar 2 foraje, la capetele acestuia. Riscurile generate de această documentație lacunară pentru acest proiect extrem de dificil sunt majore, existând premisele ca majoritatea constructorilor serioși să nu depună oferte, ci doar cei interesați să speculeze la maxim prin claim-uri deficiențele din documentație”, se mai arată în postare Asociației Pro Infrastructura.

Pe lotul 1 al Autostrăzii Sibiu Pitești, stadiul lucrărilor a ajuns deja la 25% după numai șase luni.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide