Producătorul de anvelope Michelin mută producția din Polonia în România

Autor: Radu Țuțulan 22 apr. 2024 Știri auto
Producătorul de anvelope Michelin mută producția din Polonia în România

Producătorul de anvelope Michelin a anunțat că închide fabrica pentru camioane grele din Polonia. Producția va fi mutată în România datorită costurilor mai mici de producție.

Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn. Acolo lucrează, în prezent, aproximativ 430 de angajați.

Întreaga producție urmează să fie mutată în România datorită costurilor mai mici de producție de pe piața românească.

Michelin mută producția din Polonia în România

Începând cu anul 2005, România a devenit centru regional pentru operațiunile comerciale ale grupului Michelin în Albania, Bulgaria, Croația, Bosnia, Macedonia, Muntenegru și Serbia.

Acum, grupul francez va închide fabrica din Polonia, promițând în același timp că cei 430 de angajați nu vor fi concediați.

Aceștia vor fi relocați către alte unități ale grupului, fie că produc anvelope pentru autoturisme sau mașini agricole, scrie profit.ro.

Michelin ar mai multe fabrici în Polonia

Gigantul auto francez are mai multe fabrici în Olsztyn. Mai exact, este vorba de Uzina de anvelope pentru vehicule de pasageri și comerciale, Uzina de anvelope agricole, Uzina de semifabricate și Uzina de matrițe.

Michelin a anunțat, la finele anului trecut, închiderea a trei unități de producție din Germania și transferarea în Polonia a centrului de servicii pentru clienți, indicând lipsa competitivității operațiunilor pentru piețele europene și de export.

În prezent, Michelin are peste 8.000 de angajați în Germania, Austria și Elveția. Anul trecut, Michelin a concediat 1.400 de angajați în Statele Unite.

O mutare decisivă în istoria gigantului francez

Tot în 2023, Michelin a decis, în contextul războiului din Ucraina, să închidă uzina din Rusia.

Aproximativ două milioane de anvelope se produceau anual în uzina Michelin din orașul Davydovo. Acestea erau destinate în principal pentru piața rusească, dar se vindeau și în unele țări din nordul Europei.

Grupul francez a fost prezent pe teritoriul Rusiei încă din anul 1997, iar în 2004 a deschis propria fabrică de producție în țară.

Costurile operațiunii nu au fost dezvăluite, însă compania recunoaște că a existat o diferență de câteva zeci de milioane de euro între calculele costurilor în 2022 față de cheltuiala estimată în mai 2023.

Grupul Michelin își are sediul la Clermont-Ferrand, Franța. Actualmente are peste 120.000 de salariați la nivel mondial și este prezent în 175 de țări, inclusiv România, unde are trei uzine – două la Zalău și una la Florești.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide