Programul Rabla 2021: Mai mult timp pentru a cumpăra o mașină cu bani de la stat

Autor: Cristian Agatie 10 sept. 2021 Știri auto

O schimbare importantă în Programul Rabla dă mai mult timp doritorilor pentru a cumpăra o mașină cu bani de la stat. Mai exact, cei înscriși în program au la dispoziție 240 de zile în loc de 150 de zile pentru a casa mașina veche și a-și lua una nouă.

Intră în Galeria FOTO

Nota de înscriere în programul Rabla Clasic are un nou termen de valabilitate, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului Ministerului Mediului nr. 1.470/2021. Mai exact, nota de înscriere este valabilă 240 de zile de la data emiterii, cu excepția anului 2024, când valabilitatea acesteia nu poate depăși 25 noiembrie, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.

Asta înseamnă că cei interesați să cumpere mașini noi cu bani de la stat, indiferent dacă vorbim despre persoane fizice sau despre firme, au de-acum mai mult timp la dispoziție pentru a achiziționa o mașină nouă folosind o primă de casare. Această acțiune are termene diferite pentru persoanele fizice și pentru firme, după cum apare în ghidul de finanțare a programului Rabla Clasic pentru perioada 2020-2024 (Ordinul 324/2020).

Mai mult timp pentru a cumpăra o mașină cu bani de la stat prin Programul Rabla

„Producătorul validat comunică rezultatul (acceptarea sau nu a dosarului – n.r.) solicitantului înscris, precum și faptul că are la dispoziție un termen de maximum 60 de zile de la data emiterii notei de înscriere, în cazul solicitantului persoană fizică, și, respectiv, un termen de maximum 240 de zile de la data emiterii contractului de finanțare și notei de înscriere, pentru solicitantul persoană juridică (…), pentru a proceda la distrugerea și radierea autovehiculului uzat”, se arată în ghidul de finanțare.

Cei ce vor să se înscrie în cadrul programului Rabla Clasic trebuie să ducă la casat o mașină veche (autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială ușoară), înmatriculată în România, cu o vechime de cel puțin opt ani sau să cumpere dreptul de folosire a unei prime de casare de la o persoană/ firmă care a casat o mașină veche. Merită precizat că o mașină importată nu poate fi casată prin programul Rabla decât dacă a fost înmatriculată de cel puțin 8 ani în România.

Cum procedezi pentru a cumpăra o mașină prin Programul Rabla

Programul Rabla a fost modificat anul acesta, astfel că prima acordată pentru cumpărarea unei mașini în programul Rabla Plus a crescut de la 6.500 de lei la 7.500 de lei. De asemenea, în cazul achiziției unei motociclete, prima de casare este de 5.500 de lei. La această sumă, în funcție de caracteristicile mașinii noi, se poate adăuga un ecobonus de până la 3.000 de lei.

Pentru accesarea banilor oferiți în cadrul programului Rabla Plus, o persoană fizică trebuie să parcurgă următorii pași:

  • înscrierea la un dealer de mașini/ motociclete. Acolo se obține o notă de înscriere în program, ce are acum o valabilitate de 240 de zile de la data emiterii (înainte era de 150 de zile);
  • apoi, solicitantul are cel mult 60 de zile în care trebuie să caseze autovehiculul vechi;
  • ulterior, solicitantul revine la dealer, unde se încheie formalitățile de achiziție a mașinii noi.

Recent, Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au primit suplimentări consistente de buget, ceea ce ar trebui să fie suficiente pentru a acoperi cererile din trimestrul al treilea al anului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide