Programul Rabla 2021: Schimbarea radicală așteptată de toată lumea

Autor: George Cristea 10 nov. 2020 Știri auto
Programul Rabla 2021: Schimbarea radicală așteptată de toată lumea

Programul Rabla va suferi o modificare majoră în 2021, de care vor beneficia deopotrivă cumpărătorii de mașinii, dar și dealerii care le vând. Schimbarea radicală așteptată de toată lumea va permite accesarea programului și de către cei care nu au o mașină veche de casat.

Un proiect de ordina al Ministerului Mediului, aflat în dezbatere publică, prevede că nu doar persoanele fizice vor putea ceda dreptul de a folosi o primă de casare, ci și firmele, școlile, organizațiile neguvernamentale, instituțiile publice sau alte tipuri de deținători de mașini vechi.

Dacă măsurile cuprinse în noul ordin vor fi aprobate, primele de casare vor putea fi transferate de la o persoană fizică la alta (se întâmplă și acum), dar și de la o persoană fizică la una juridică, de la o persoană juridică la una fizică și de la o persoană juridică la o altă persoană juridică. Ultimele două situații s-au mai aplicat în trecut, ceea ce permitea dealerilor auto să „caseze” mașini în numele cumpărătorilor.

Vă amintiți, desigur de ofertele de mașini cumpărate prin programul Rabla, chiar și pentru cei care nu aveau mașini de casat. Practic, dealerul auto făcea rost de o mașină pe care o casa în numele cumpărătorului. Ulterior, această posibilitate a dispărut, odată cu obligația ca persoanele juridice să fie proprietari ai mașinii date la casat.

Schimbare radicală în programul Rabla 2021

Noul ordin de ministru va permite transferul liber al cuponului de casare, iar în cazul persoanelor juridice termenul de proprietar din ghidul de finanțare al programului Rabla va fi înlocuit cu cel de „solicitant”.

De asemenea, proiectul de ordin suspus dezbaterii publice prevede simplificarea întregului proces prin eliminarea unor documente. Astfel, dispare declarația pe propria răspundere, în formă autentificată de notarul public, prin care beneficiarii își exprimă în mod explicit opțiunea de a achiziționa autovehiculele noi pe numele lor la sfârșitul perioadei de leasing, în cazul în care aceștia au obținut finanțare în baza unor astfel de contracte. Aceasta va fi înlocuită cu o mențiune ce va fi introdusă în nota de înscriere, document ce trebuie doar semnat de beneficiar, nu și autentificat la notar.

De asemenea, se va elimina și necesitatea prezentării unui certificat de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului persoană juridică, pentru cazurile în care autovehiculul uzat nu este înregistrat la sediul social al acesteia.

Nu în ultimul rând, pentru a eficientiza derularea programului Rabla Clasic, proiectul prevede că de corectarea datelor prezente în aplicația informatică se vor ocupa, în anumite situații, producătorii validați, nu reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu, ca în prezent.

Recent, Guvernul a introdus prevederi noi în programul Rabla, printre care și posibilitatea de a cumpăra mașini second hand prin programul Rabla Plus.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide