Proiect legislativ: dacă nu plătești amenda în termen poți să rămâi fără permis

Autor: Bogdan Bârliga 31 mart. 2023 Știri auto

Statul are probleme cu încasarea amenzilor rutiere și la Camera Deputaților a fost depus un proiect de lege prin care se propun noi măsuri pentru rezolvarea acestei situații. Conform acestei ințiative legislative dacă amenda de circulație nu se plătește în termenul maxim prevăzut șoferul poate rămâne fără permisul de conducere.

Inițiatorii proiectului legislativ susțin că în România se înregistrează un nivel foarte scăzut de achitare a amenzilor rutiere, iar acest lucru afectează bugetele locale.

Dacă nu plătești amenda în termen poți să rămâi fără permis

Șoferii care nu își plătesc amenzile de circulație în termen de maxim 60 de zile de la primirea acestora vor rămâne fără permisul de conducere. Într-un nou proiect de lege susținut de parlamentarii coaliției de guvernare se mai precizează faptul că cei care au încasat sancțiunea vor avea permisiunea să conducă doar după plata amenzii. Inițiatorii acestui proiect vor ca șoferii care nu-și plătesc amenzile de circulație în termen de 60 de zile de la emiterea acestora , să se aleagă cu permisul suspendat . Aleșii vor astfel să scadă rata foarte ridicată de neplată, care afectează bugetele locale.

”1. Nu se încasează banii la buget, deci un prejudiciu la bugetul local. 2. Vine Curtea de Conturi, constată că nu s-au încasat aceste amenzi și impută ca și sarcina administrației locale să recupereze sumele și e foarte greu”, a explicat pentru TVR deputatul PNL Laurențiu Leoreanu.

Parlamentarii mai susțin că neplata amenzilor de către șoferi coboară și indicatorii economici ai unităților administrativ teritoriale , în baza cărora se acordă sumele pentru consolidarea bugetelor locale. În momentul de față, o amendă poate fi achitată la jumătate dacă este plătită în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal.

”Sunt multe primării care nu încasează amenzi, dar nu se duc și nu execută aceste debite pe care ar trebui să le recupereze. Cred că este o măsură bună”, a spus și Ionuț Moșteanu, deputat USR.

Pe de altă parte conform legislații actuale din România cine nu își achită amenzile rutiere poate fi doar executat silit după o acțiune în instanță. ”Legislaţia actuală prevede că neatacarea procesului verbal sau a hotărârii judecătoreşti constituie doar titluri executorii. Contravenientul nu suportă o altă sancţiune, decât posibilitatea de a fi executat silit. Din acest motiv, România are un nivel foarte scăzut de plată a amenzilor. Este legală o astfel de modificare”, a declarat avocatul Ștefania Ciobănescu pentru Televiziunea Publică.

Proiect de lege: șoferii care fac zgomot noaptea în București ar putea fi amendați

Un nou proiect propus de un consilier general din București ar putea conduce la aplicarea de amenzi pentru șoferii care fac zgomote puternice pe străzile din București în timpul nopții. Cine depășește acest interval ar putea fi amendat cu până la 5.000 de lei. Măsurarea zgomotului produs de vehicule se va face prin sondaj, de către Poliția Rutieră și Registrul Auto Român, în baza unui protocol deja încheiat între Poliția Rutieră și Registrul Auto Român. Constatarea și sancționarea contravențiilor ar urma să fie făcute de către Poliția Rutieră.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide