ProMotor prezintă mașini din Țiriac Collection – Ep. 6: Cadillac Eldorado. Cadoul lui Nicolas Cage pentru fiica lui Elvis Presley

Autor: Robert Pindic 29 mai 2023 Știri auto

Anii ’50 în America sunt caracterizați de o economie înfloritoare, muzică rock n’ roll și mașini mari – iar printre mașinile reprezentative din acea perioadă se numără și Cadillac Eldorado.

Mașina a fost concepută în contextul cursei spațiale, astfel împrumutând diverse elemente de design din industria aeronautică. Spectaculosul model cuprindea două aripi uriașe pe partea din spate, alături de stopurile și semnalizările, care împreună creează aspectul unei rachete spațiale. Însă, autoturismul are mai multe caracteristici speciale, cum ar fi cele patru faruri, dintre care unele au funcția de semnalizare.

În mod reprezentativ mașinilor din America, sub capota acestui Cadillac Eldorado se află un motor V8 de 6.4 litri. Acesta dezvoltă 345 CP și dispune de o cutie automată cu 3 viteze sub numele de „Hydramatic”, care stă la baza denumirii de cutie hidramată, încă prezentă în vocabularul nostru. Însă, mașina nu ajungea la viteze mai mari de 100 de mile/oră (~160km/h).

Tehnologia acestei mașini, cu mult înaintea vremii sale

O altă calitate impresionantă, cât și o dovadă a puterii economiei SUA din anii ’50, este senzorul de lumină poziționat pe parbrizul mașinii. Acest dispozitiv, care a apărut cu multe decenii mai târziu în dotarea autoturismelor noastre, putea comuta între faza lungă și faza scurtă în funcție de condițiile de vizibilitate.

Un aspect deseori ignorat de mașinile moderne este cromatica, fiindcă în anii ’50 în SUA, constructorii auto îți ofereau o gamă variată de culori pentru interiorul mașinii. Astfel, putem observa interiorul de piele nuanțat de alb și roșu. Mai mult, până și dotările erau diversificate – de la oglinzi retrovizoare electrice, la scaune electrice și filtru de ulei, care era o noutate în acea vreme. O altă opțiune oferită de Cadillac Eldorado era suspensia pneumatică, pentru un confort sporit la drum.

Cadillac Eldorado, cadoul lui Nicolas Cage pentru fiica lui Elvis Presley

Elementele de siguranță nu erau în atenția constructorilor de mașini în anii ’50, însă dimensiunile mari ale mașinii contribuie la protecția pasagerilor și a șoferului în cazul unui accident. Totuși autoturismul nu dispunea de zone de deformare, iar într-un astfel de eveniment, impactul ar fi fost absorbit de persoanele din mașină.

Putem observa câteva elemente lipsă pe Cadillac Eldorado, care ne amintesc de progresele tehnologice din ultimii 70 de ani. Printre acestea se numără tetierele, centurile de siguranță și bancheta realizată dintr-o bucată profilată.

Elvis Presley era un mare fan al acestor mașini americane. În acest sens, Nicolas Cage i-a dăruit fiicei artistului rock, Lisa Marie Presley, un Cadillac Eldorado. Un exemplar al acestei mașini, alături de multe altele, se poate vedea în cadrul Țiriac Collection.

Episodul precedent din seria „ProMotor prezintă mașini din Țiriac Collection” se poate vedea mai jos. De asemenea, mai multe materiale video, precum prezentări de mașini, podcast-uri, episoade anterioare din aceeași serie și nu numai, se pot vedea aici.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor.ro


Robert Pindic
Robert Pindic
Robert Pindic studiază Media Digitală în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, specializare ce i-a deschis orizonturile către jurnalism. Lumea auto i s-a părut fascinantă încă de când s-a urcat întâia oară la volan, iar odată cu obținerea permisului de conducere la 18 ani, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide