ProMotor prezintă mașini din Țiriac Collection – Episodul 1: DeLorean DMC-12

Autor: Ionuț Vîlciu 31 mart. 2023 Știri auto

ProMotor își propune ca pe parcursul câtorva episoade să prezinte mai multe mașini aflate în Țiriac Collection. În primul episod, Luci Popa vorbește despre DeLorean DMC-12, mașina care a făcut furori în filmul „Back to the Future”. Acest model a luat naștere mulțumită vizionarului John DeLorean, un american cu origini românești.

DeLorean DMC-12 este una dintre cele mai emblematice mașini din toate timpurile, uneori poate nu datorită unei reputații atât de bune, dar cu siguranță își are locul printre cele mai importante automobile create vreodată.

Conceput de John Z. DeLorean, proiectat de Lotus și stilizat de Giorgetto Giugiaro, DeLorean DMC-12 a debutat în anul 1981. Mașina a atras rapid atenția mai multor guverne care își doreau să atragă producătorul și locurile de muncă incluse la pachet. Guvernul britanic a fost cel care, în cele din urmă, a atras DeLorean Motor Company în Irlanda de Nord, iar o fabrică a fost construită în suburbiile Belfastului.

Publicul aștepta cu nerăbdare lansarea vehiculului din 1981. Mașina venea complet echipată din fabrică și singurele opțiuni pentru cumpărător erau culoarea scaunelor din piele – clienții puteau alege dintre gri sau negru – și tipul de transmisie, având la dispoziție fie o cutie manuală, fie una automată.

DeLorean DMC-12 a fost un vis care s-a stins repede

Chiar dacă arăta bine pe hârtie, planul nu a decurs cum trebuie. În loc să fie un model sport, DMC-12 era echipat cu un motor greoi Peugeot-Renault-Volvo V6, destul de anemic, care producea doar 130 CP. Calitatea caroseriei era, de asemenea, de slabă calitate, iar prețul ajungea la 26.000 de dolari în acei ani. Toate acestea minusuri au dus la un număr neașteptat de mic de vânzări pentru DMC-12.

Producția a continuat timid în 1982 până când compania a dat faliment. John DeLorean a încercat din răsputeri să asigure fonduri pentru a salva producția mașinii, în cele din urmă ajungând să fie implicat într-un flagrant orchestrat de agenții FBI. Punerea sub acuzare a distrus orice speranță de relansare a companiei, precum și a modelului DMC-12.

Chiar și așa, DeLorean DMC-12 rămâne și astăzi în memoria pasionaților auto pentru apariția sa în trilogia „Back to the Future”, fiind mașina timpului creată de cercetătorul excentric Emmett Brown, iar mașina a fost condusă de Michael J, Fox în rolul lui Marty McFly.

Galeria auto Țiriac Collection este deschisă de vineri până duminică și poate fi vizitată între orele 10:00 și 19:00.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide