ProMotor & Țiriac Collection (Ep. 8). Ghia L 6.4 Coupe a lui Dean Martin avea faruri de Dacia 1300

Autor: Marius Vișan 17 iul. 2023 Știri auto

Ghia L 6.4 este un automobil de lux exclusivist și rapid produs de carosierul italian Ghia.

Doar 26 de unități au fost produse între 1961-1963, iar exemplarul din galeria Tiriac Collection are o placă pe care este menționat că a fost construit special pentru cântărețul și actorul american Dean Martin.

Mai puțin cunoscut pe piața din România, Ghia este un carosier italian fondat la Torino în 1916. Inițial, italienii au colaborat cu producători precum Alfa Romeo, Fiat și Lancia, însă la sfârșitul anilor ’50 au lansat Dual-Ghia, un coupe și convertible cu două uși realizat în cooperare cu Dual-Motors Corporation.

Modelul a avut imediat succes, iar Gene Casaroll, proprietarul Dual-Ghia, a decis să permită numai unei clientele selecte să cumpere un exemplar. Fiecare cerere a trecut prin biroul său și a fost acceptată sau respinsă sumar pe baza unor criterii subiective, inclusiv geografice sau sociale. De exemplu, Casaroll a acceptat cereri din partea lui Frank Sinatra, Eddie Fisher sau Peter Lawford, însă Sammy Davis Jr. sau Dean Martin nu au reușit să obțină inițial acordul său.

Dean Martin a avut o mașină cu faruri de Dacia 1300

După o producție de numai doi ani, proiectul Dual-Ghia a fost abandonat, însă carosierul Ghia nu a renunțat la dezvoltarea propriului model. Așa a apărut Ghia L 6.4 în 1961, cu un nume care sugerează capacitatea cilindrică a motorului V8 de 335 de cai putere furnizat de Chrysler.

Ghia L 6.4 este un automobil de lux exclusivist și rapid. A avut ca public țintă aceeași clienți și a înlocuit rapid mai vechiul Dual-Ghia din garajul lui Frank Sinatra. Doar 26 de unități au fost produse între 1961-1963, iar exemplarul din galeria Tiriac Collection are o placă pe care este menționat că a fost construit special pentru Dean Martin. Acest exemplar a parcurs 47.293 de mile (aproximativ 76.110 km).

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: tiriaccollection.ro


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide