Proprietarii de vehicule istorice vor trebui să achite taxa de rovinietă, anunță CNAIR

Autor: Ionuț Vîlciu 03 oct. 2023 Știri auto

Proprietarii de vehicule istorice vor avea obligația să achite tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

UProprietarii de vehicule istorice vor avea obligaţia ca, începând cu data de 16 octombrie, să plătească tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, a transmis Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), într-un comunicat de presă.

Până acum, mașinile încadrate la categoria de vehicule istorice erau scutite de taxa de rovinietă, dar și de impozit, plus că beneficiau de un tarif unic pentru asigurările RCA. Acum, CNAIR anunță că, începând cu data de 16 octombrie 2023, proprietarii de automobile istorice vor trebuie să achite taxa de rovinietă.

„Începând cu data de 16.10.2023, zi până la care CNAIR va finaliza procesul de prelucrare a datelor privind vehiculele istorice care au fost înscrise în baza de date a Sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei cu vehicule exceptate, în vederea eliminării din aceasta, utilizatorii vehiculelor istorice au obligaţia de a achita tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România”, precizează comunicatul publicat de CNAIR.

Rovinietele vor trebui achitate până la data de 16 octombrie 2023

Propreitarii au mai puțin de două săptămâni pentru a achita taxa de drum, care va intra în vigoare în data de 16 octombrie 2023. Reprezentanţii CNAIR subliniază că decizia este în conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Astfel, începând cu data de 16 octombrie 2023, exceptarea vehiculelor istorice de la obligaţia de plată a rovinietei şi a tarifului de trecere, stabilită în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încetează.

De asemenea, proprietarii acestor vehicule trebuie să știe și că viitoarea vignetă Toll-Ro, care va intra în vigoare în 2026, va taxa aceste vehicule în funcție de norma de poluare aferentă. Astfel, proprietarii vor fi nevoiți să scoată din buzunar sume considerabile pentru a mai putea circula cu aceste vehicule istorice.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide