Q5 Sportback intră acum în gama CUV (crossover utility vehicle) a mărcii Audi

Autor: Marius Vișan 24 dec. 2020 Știri auto

Călcând pe urmele modelelor Q3 Sportback și e-tron Sportback, Q5 Sportback intră acum în gama CUV (crossover utility vehicle) a mărcii Audi. Este un coupe cu linii dinamice, ce se adresează clienților ce apreciază nu doar designul expresiv și inovațiile tehnice, ci și caracterul sportiv și utilitatea excelentă în cotidian.

Prezența impunătoare, marcată de forță a modelului Audi Q5 Sportback atrage imediat privirile, după cum ne-au obișnuit deja modele Audi din gama Q. Prizele de aer mari flanchează grila Singleframe octogonală, iar farurile cu lumini de zi distinctive sunt echipate cu LED-uri sau, opțional, cu tehnologie matrix LED. Audi oferă opțional blocurile optice spate cu inovatoarea tehnologie digitală OLED.

Ampatamentul lung de 2,82 metri asigură spațiu amplu la bord, iar liniile orizontale ale interiorului creează senzația de spațiu ordonat și aerisit. Liniile de echipare „design selection” și „S line” pentru interior creează o alură chiar și mai elegantă și respectiv sportivă. Acestea oferă o gamă largă de culori și de materiale pentru tapițerie, inclusiv pielea fină Nappa. Linia de echipare „design selection” include și pachetul de iluminare ambientală Plus. Acesta accentuează subtil finisajele de calitate superioară, specifice automobilelor Audi.

Portbagajul are un volum de 510 l, ce poate fi crescut la 1.480 l prin rabatarea banchetei și încărcând bagajele până la nivelul plafonului. Audi își oferă cel mai nou membru al familiei și cu bancheta Plus opțională, ce poate fi deplasată lateral și are spătarele ajustabile ca înclinare.

SUV-ul în haină de coupe se face remarcat cu multe alte dotări practice

Datorită setărilor ferme, suspensiile sport incluse în dotarea standard asigură contactul direct cu carosabilul. Audi oferă, de asemenea, alternative pentru suspensie, sub forma suspensiilor cu amortizoarele controlate sau a suspensiei pneumatice adaptive, pentru un confort deosebit de ridicat. Astfel garda la sol poate fi variată pe un interval mare, de 60 mm, putând fi crescută cu 45 mm față de nivelul standard la condusul pe drumurile neasfaltate și respectiv putând fi redusă cu 15 mm la deplasarea cu viteză mare. Astfel se reduce rezistența la înaintare și crește totodată eficiența.

Direcția dinamică opțională variază raportul direcției și unghiul de virare în funcție de viteza de deplasare.

Gama de motoare la lansare: două motoare TDI și un motor TFSI

Audi Q5 Sportback va fi lansat pe piața europeană cu trei verisuni de motoare: două TDI şi unul TFSI. Plaja de puteri se încadrează între 150 kW (204 CP) şi 210 kW (286 CP). Toate motoarele asigură valori mai bune decât cele impuse de norma de poluare Euro 6d ISC-FCM AP, ce obligă la limite stricte de emisii de oxizi de azot la testele pe șosea.

Q5 Sportback 40 TDI quattro este pus în mișcare de motorul 2,0 TDI. Această versiune generează 150 kW (204 CP) și 400 Nm și astfel CUV-ul de talie mare sprintează de la 0 la 100 km/h în 7,6 secunde şi atinge o viteză maximă de 222 km/h. Eficiența este sporită și de sistemul mild hybrid (MHEV) de 12 V. Demarorul său cu alternator cu curea poate recupera energie în fazele de decelerare. Această energie este stocată apoi în bateria litiu-ion compactă de care dispune automobilul. Mai mult, sistemul MHEV permite rularea liberă cu motorul oprit, iar funcția Start-Stop se activează deja de la 22 km/h. A doua versiune a motorului 2,0 TDI va putea fi comandată după lansarea pe piață a modelului.

Transmisia puterii motorului diesel cu patru cilindri este asigurată de cutia S tronic cu șapte trepte și de sistemul eficient de tracțiune quattro cu tehnologie ultra. În situații normale de mers, sistemul quattro direcționează cuplul exclusiv către roțile din față. Când este nevoie și de tracțiune integrală, cele două cuplaje activează instantaneu puntea spate, de multe ori chiar predictiv.

Audi Q5 Sportback 50 TDI quattro oferă o putere chiar și mai mare și un cuplu chiar și mai ridicat. Această variantă oferă 210 kW (286 PS) și 620 Nm, astfel că propulsează mașina în 5,7 secunde de la 0 la 100 km/h și asigură o viteză maximă de 240 km/h.

Galerie foto cu Audi Q5 Sportback

Q5 Sportback intră acum în gama CUV (crossover utility vehicle) a mărcii Audi
Q5 Sportback intră acum în gama CUV (crossover utility vehicle) a mărcii Audi

Cu motorul pe benzină 2,0 TFSI cu patru cilindri, Audi Q5 Sportback 45 TFSI quattro accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,1 secunde și își atinge viteza maximă la 240 km/h. Motorul pe benzină generează 195 kW (265 CP) și 370 Nm. La fel ca motorul TDI de 2,0 litri, și acest motor face uz de un sistem mild hybrid de 12 V, precum și de transmisia S tronic cu șapte trepte și de tracțiunea quattro cu tehnologie ultra.

La interiorul modelului Audi SQ5 Sportback există praguri iluminate din aluminiu ale portierelor ce poartă emblema S. Pentru scaunele sport ajustabile electric ce poartă emblema S, clienții pot alege dintre trei tapițerii. Cusături contrastante elegante sunt aplicate pe scaune și pe volan. Opțional sunt disponibile și funcția de masaj și funcția de ventilare a scaunelor. Aluminiul texturat este inclus ca dotare standard în decor, iar ca alternativă sunt oferite două variante de decor cu finisaj de carbon și o versiune cu finisaj Piano.

Q5 Sportback folosește pentru comenzi, afișaje și infotainment aceleași tehnologii noi și avansate ca modelul Q5, și anume a treia generație a sistemului de infotainment, numită MIB 3. În varianta de dotare superioară, modelul dispune și de afișajul digital Audi virtual cockpit Plus cu display de 12,3 inchi, precum și de head-up display. Volanul multifuncțional Plus permite utilizarea sigură și simplă a celor mai importante funcții și afișaje.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Audi


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide