Registrul Auto Român: ITP poate fi făcut și în străinătate! Care sunt condițiile

Autor: Radu Țuțulan 28 sept. 2023 Știri auto

Registrul Auto Român precizează pentru șoferii care au mașini înmatriculate în România că ITP poate fi făcut și în străinătate, dar numai în anumite state, care permit acest lucru.

Sunt cazuri când posesorii unei mașini înmatriculate în România sunt plecați o perioadă mai lungă cu mașina din țară.

Și se poate întâmpla ca în acest timp ITP-ul să expire. Ceea ce înseamnă că mașina nu mai are drept de circulație.

ITP poate fi făcut și în străinătate

Într-o astfel de situație, trebuie efectuată Inspecția Tehnică Periodică, pentru a putea circula din nou cu mașina respectivă.

Dar, verificarea tehnică va permite circulația numai pe teritoriul statului în care a fost efectuat ITP-ul.

Vehiculele înmatriculate în România pot efectua ITP în unele țări membre ale Uniunii Europene în baza legislației naționale a acelor țări, fără însă a implica recunoașterea acesteia de către state membre terțe, nefiind posibilă astfel nici recunoașterea în România. Cei aflați în această situație trebuie să se intereseze la nivelul autorităților statului unde se află vehiculul […] dacă se poate efectua ITP la vehicule înmatriculate în alte state membre, cu eliberarea documentelor legale doveditoare”, se precizează pe site-ul RAR.

Așadar, ITP poate fi făcut și în străinătate, dar nu este recunoscut pe teritoriul României. Iar persoana care a efectuat inspecția tehnică în alt stat, nu va putea reveni cu mașina în țară decât pe platformă.

Pentru a redobândi dreptul de circulație, mașina va trebui să efectueze ITP-ul la un centru autorizat RAR.

ITP pentru mașini înmatriculate în străinătate

Și proprietarii mașinilor care sunt înmatriculate în alte state, pot efectua ITP-ul în România. Aceștia se pot prezenta la RAR sau la orice stație autorizată pentru efectuarea Inspecției Tehnice Periodice.

Condiția este să dețină toate actele necesare:

  • Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV);
  • Certificatul de înmatriculare (talonul);
  • Asigurarea obligatorie (RCA);
  • Cartea de identitate a proprietarului (buletinul).

Conform legii, în situația în care ITP-ul unei mașini expiră, indiferent că e înregistrat în România sau în alt stat, înmatricularea vehiculului este suspendată automat.

Iar șoferul care circulă cu mașina care are ITP expirat, riscă atât o amendă pentru lipsa inspecției tehnice, cât și pentru punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide