Regulile de circulație în sensul giratoriu ar putea fi schimbate

Autor: Adrian Somai 25 oct. 2022 Știri auto

Regulile de circulație în sensul giratoriu ar putea fi schimbate, mai mulți parlamentari luând inițiativa în acest sens și aducând în discuție un proiect de modificare al Codului Rutier. Parlamentarii își doresc ca prin aceste modificări să clarifice regulile de circulație în sensul giratoriu.

Dacă vor fi adoptate modificările propuse de parlamentari, sensul giratoriu ar urma să fie definit drept un drum principal cu sens unic și traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă. Așadar, inițiatorii acestui proiect vor să elimine din definiția sensului giratoriu ideea de intersecție.

Potrivit actualului Cod Rutier, în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată sunt incluse și “intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu”. Inițiatorii acestui proiect de modificare a Codului Rutier susțin însă că legislația actuală nu reglementează și situația în care în sensul giratoriu sunt mai multe benzi de circulație. Astfel, ei cred că legislația actuală poate produce confuzie în rândul șoferilor.

Ce modificări ale Codului Rutier pot apărea

“Sensul giratoriu nu poate fi considerat a fi o intersecție, pentru că înăuntrul sensului giratoriu există elemente comune care se intersectează, doar între drumurile secundare și drumul principal reprezentat de sensul giratoriu” susțin parlamentarii care își doresc acum modificarea Codului Rutier.

Astfel, “șoferii care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele sunt obligați să semnalizeze din timp și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se arată în proiectul parlamentarilor.

Mai exact, în situația în care avem un sens giratoriu cu mai multe benzi, șoferul autoturismului încadrat pe banda a doua, care dorește să părăsească sensul giratoriu la a doua ieșire, va trebui să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece acestea se deplasează în cadrul sensului giratoriu.

Sursa: Profit 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide